Thursday, January 6, 2011

Utk semua bakal isteri spt sy ^_^

Assalamualaikum

Di malam yang indah dan sejuk ini
Sy nak mrealisasikan impian sejak minggu lps nak kuarkan artikel nih
Satu artikel yang bagus yang anda boleh dapati di belog PEZOL STYLEZ

http://pezolstylez.blogspot.com

Mungkin ini boleh dijadikan sebagai panduan buat wanita-wanita di luar sana apabila menjadi seorang isteri kepada sang suami tercinta.  Menjadi seorang isteri yang baik dan solehah adalah menjadi impian sang suami dalam mencari keluarga yang sakinah. Wanita mrupakan tunjang utama dalam menghidupkan suasana mahabbah di kalangan ahli bait dalam sesebuah keluarga. Apa yang patut seorang isteri buat dalam mewujudkan suasana yang harmoni di dalam sesebuah keluarga?? Nak tahu? Jom.




Enam Pesanan oleh Ulama' Muktabar 




1. Jaga solat pada awal waktu 
Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat,kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggalkan solat. 


2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga 
Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia dan akhirat. 


3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat 
Kalau takmampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah "Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini." 


4. Mendidik anak secara Islam 
Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun. Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur,makan dan sebagainya. 


5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami 
Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunankepada Allah swt atas wanita tersebut. 


6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah 
Seorang isteri yang menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid atau Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri. 



Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan. Apabila wanita keturunan Islam dapat menjaga perkara-perkara yang diatas, pada zaman penuh dengan tipudaya ini, pasti menjadi idaman Lelaki Mukmin. Insyaallah

7 beautiful judges:

iwan_dextrous said...

nice info n panduan utk semua...

Dextrous cyber life

luvYOU said...

tq wan :)

alia shahira said...

nice info awakkk :P nak praktikkan la heheh :)

miss eGie said...

tengs cyg.. ;)

Siti Safiyyah said...

semoga bakal suami ku membaca entry ini..haha tibe jer..

eh kejap. apesal nampak mcm pelik je blockquote tu?? double click ke? cube edit post ni balik then tulis semula ayat tu then klik skali je..bese error kot tu..hehe

NOOR FATIN said...

semoga kita menjadi isteri dan ibu yang berilmu kelak..

TunTeja said...

thanks for sharing! :)

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...