Sunday, January 9, 2011

Recipe for a HEALTHY CHERRY VANILLA shakes for BREAKFAST! ^_^

Assalamualaikum

Kawan-kawan bloggersssssssss...mwah2 !
Sayang korang ketat-ketat ...Uuuuuu~

Okeh.
Sorylah korang
Actually resepi nih utk BREAKFAST
Tapi pagi tadi banyak keje nak wat la sayang-sayangku sekalian
Biaselah anak sulung PEREMPUAN kan..
Sementara menunggu panggilan posting guru (tensen betol ngn surat posting nih..bilelah nak sampai!)
So kenalah berkorban tenaga kemas umah..:)
Sila tiru tabiat bagus ini ye kawan-kawan..hehe ^_^

Okeh korang-korang sume
Memandangkan daku membawa misi kesihatan sedunia (sy ialah seorang wellness consultant:)
Daku ingin berkongsi somthing important ngn korg
Harap korang dapat meluangkan masa dan mata utk membaca ye
Sayyangggg korang sangat !

Korang2..
Korang nak tahu tak actually tabiat makan korang setiap hari adalah dipengaruhi oleh tabiat BREAKFAST korang
Dalam pemakanan kita sehari-hari, BREAKFAST lah waktu makan paling penting
Kalau korang amik makanan LEBIH BERKARBOHIDRAT mase makan pagi
Maka sepanjang hari korang akan sentiasa rasa nak makan aje..
Tuh yang asyik-asyik rasa nak mengunyah tuh..

Tapi kalau korang tahan diri drp breakfast pun
The same thing will happen
Korang akan rasa lapar sepanjang hari
Asyik rasa nak mengunyah sume..
So tak bagus untuk korang yang nak turun berat and nak jaga kesihatan

Sebab ape eh saya cakap mcm nih?
Okeh..jum tengok gambar di bawah ye sayang-sayang ^_^




Jom tilik apakah akibatnya jika kita ambil sarapan BERLEMAK dan BERKARBOHIDRAT 
dan juga kalau kita SKIP terus sarapan








Gambar ini menunjukkan apakah akibatnya jika kita mengambil sarapan pagi yang berkarbohidrat
Cthnya seperti roti canai (400kalori), nasi lemak (400kalori) dan nasi goreng (700kalori!).
Sedangkan setiap hari kamu hanya memerlukan 2000kalori utk perempuan & 2400 kalori utk lelaki
Kalau kamu berlebih berat badan, jumlah kalori yang kamu perlukan kurang dari 2000kalori utk kurus!
Semakin berat kamu, semakin kurang kalori kamu perlukan supaya lemak kamu boleh burn down.

So kalau kamu makan breakfast yg berkarbohidrat
Tekanan gula dalam darah kamu akan meningkat!
dan at some point, kamu akan berasa lapar krn tekanan darah akan menurun dari paras biasa
and kat point ni lah kamu akan berasa LAPAR sentiasa.





Kalau kamu skip sarapan pulak and makan pd waktu lunch
Atau org panggil branch
Korang ingat boleh kurus ke ngn cara mcm nih?
Oh..kalau jawapan korang ye..korang mmg SILAP BESAR !

Sebabnya kalau korang skip breakfast
Tekanan gula dalam darah akan menurun
And menyebabkan korang nak makan dgn lebih BANYAK !
and at some point tekanan gula dalam darah akan turun lebih dari paras normal
and perlu makan lagi untuk normalkan tekanan gula dalam darah tuh
So bilanya kamu nak kurus???..
Fikirkanlah ye sayang-sayang


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cara terbaik ialah dengan mengambil breakfast yang penih dgn vitamin, zat besi, protein, karbohidrat, lemak baik, zink dan semua nutrisi yang bagus untuk tubuh ^_^

Saya ada cara saya sendiri untuk breakfast
Saya amik program HERBALIFE HEALTHY BREAKFAST 123

Jum!
Saya nak share bagaimana saya buat breakfast yang super lazat nih ^_^

HEALTHY CHERRY VANILLA SHAKES 
Ingredients

1) Herbalife F1
2) Cherry


3) Air sejuk from freezer
4) Ice cubes

Cara nak buat

 Korang kenelah kupas cherry nih sbb bijiknya terlalulah besar

 Inilah bijik cherry

 Masukkan cherry dalam blender and then masukkan 2 scoopes Herbalife F1

 Blendkan dgn 250 ml air sejuk from freezer & beberapa ice cubes ikut suke ^_^

 Bubbles ! Ouhhh..

 Tuang dalam Herbalife shaker

Ready to be served darling ! ^_^
BABY and BUDAK KECIK pun boleh minum ! ^_^

Ini fakta benar
Saya minum ini setiap pagi
Dan minum 6 liter air setiap hari
Petang baru rase lapar
Itupun takdela lapar sgt. Lapar hanya bile terbau makanan mak masak aje
Tapi selera takdelah besar sgt
Serius !

And saya penah turun dekat 2 kg 2 minggu masa consume nih!
and cik Fatah sy dah turun 24 kg !!
Sy sendiri nak baiki muke sy yg jerawat tumbuh mcm cendawan nih....sbb shakes nih baiki sistem dalam badan


Yang penting utk SIHAT apa yang anda perlukan ialah
BREAKFAST YANG BAGUS dan DISIPLIN ! ^_^ 


contact saya Your Wellness Coach ^_^
hot2bpunk@yahoo.com

For more info about these healthy shakes ^_^
Please click here 
and here

(^__^)V

12 beautiful judges:

PuanBee said...

tak bekpes pun..celik mato terus wat kerja rumah!

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

wah!ni klu sy minum bertambah kurus la sy...haha

Nadhirah-chan said...

wahh , macam slurpee je tengok .

akak , healthy cherry vanilla shake satu !

kehkehkeh , gurau , jgn marah :)

aizyan said...

emmm kalo nak tambah berat badan cmne plak??dh mkn banyak pun x naik2..huhu

PuanBee said...

yuhuu! yunk nk buat sticky entry tuh senang jer..

dah publish entry pastuh pergi kat edit, dan tukar tarikh dan masa entry tu..misalnyer tarikh publish tu 9/1 then awk nk sehingga 11/1 awk just adjust tarikh kat situ..

hehee jelas tak ? tak paham tanya ek..

mzhany said...

huhu dulu sy pun pengguna herbalife ni...tapi dah stop skrg heheh, tapi memang besh la dia nya shake tuh... boleh pelbagaikan mix la dgn buah ape pun...memang besh


owh yer dilla, sowi buat masa ni hany xleh nk follow lagi ada masalah xleh log in google, tapi kalau nk komen buleh...tensen...


owh yer, skrg brape harga F1 ni eh

A.D.A.M. said...

Nampak mcm sedap je. :)

amad sarpix said...

nie tok yg lebeh berat jer kan kak?

ieMa ackLes said...

nampak sedap jek..
nak try la,

FarhanaFabulous said...

sgt bagus utk kesihatan..follow u back..

biskut said...

boleh jadi pakar pemakanan nih...

munna said...

kak munna selalu skip breakfastlah... sebab mmg dah terbiasa dari muda2 lagi... tak sanggup rasanya nak minum ice blend pagi2.. sejuk gigi

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...