Sunday, January 2, 2011

Cara nak buat eskrem goreng yg super simple ! :D

Dapat resepi yg super best nih dari blog my junior
Nadia Burn

^_^
Credit to her ...

Okeh.
Lets start making ^_^

Ingredients

1) Ice cream (kalau boleh beli yg plain xde additional stuffs dlm tuh cthnya xnak jenis wall's double dutch tuh
                     sbb dlm die ade nuts and marsmallows so susah nk cedok nnti :)

 Sorrylah guys. Comot gile. Nih lah hasil 2 beradik bile melantak eskrem :p

2) Roti jenis buku  (Kalau boleh nk yg jenis lembut cthnya Gardenia, High Five & seumpamanya)

Sila abaikan ketidakkemasan gambar ini. Hahak



Pekakas dapur yang diperlukan

1) Ice cream scooper @ penyedok eskrem (kalau xde pepandailah korg nak bentuk eskrem tuh janji bulat)
2) Gelas berkepala bulat seperti gambar di bawah


3) botol sos atau apa-apa shj benda berat berbentuk silinder utk di rollkan atas roti


Cara nak buat :)

 Gelek roti dgn botol sos. Tapi kalau taknak gelek pon boleh jugak :) Lagi rangup roti goreng kamu nnti!

 Scoope kan eskrem korang and letak elok-elok membulat atas roti. Kami takde scoope eskrem mase gambar diambil. Mak baru jeh beli yang baru tadi :)

 Letak lapisan roti lain di atas roti yang telah ditaruh eskrem tadi dan tekup kuat dgn muka gelas

 Tekap gelas sehingga jadi begini yek kawan-kawan ^_^

Ini ialah lebihan roti

Simpan lebihan roti dalam plastik for later usage :)


PERINGATAN

Korang perlu simpan roti eskrem nih semalaman dalam peti sejuk dlu di bahagian chiller iaitu bahagian ais. Kalau harinih korang buat, esok baru korang boleh makan :)
Sabar ye kawan-kawan ^_^


Cara menggoreng 

 Sila pastikan minyak dalam kuali berada dalam keadaan yang betul-betul panas sbb kite nak masukkan roti goreng nih kejap aje dalam minyak panas tuh sbb takut eskrem cair ^-^

 Isi dalam eskrem goreng. Nyam nyam !

Hasil gigitan adeq ^-^

Kredit buat adeq tersayang, Moon Sabb sebab tolong jadik chef utk resepi eskrem goreng kite kali ini
Thank you adeqku sayang :)
Smoochess ^_^

15 beautiful judges:

Woofer Storm said...

nak makan juga..hehee mcm sdp je tuu.heheee

PriNcesS SunShine said...

nak test jua..
sdap nyer...

zati said...

sedappp, zati pernah buat tapi eskem tu cair huhu

ieMa ackLes said...

waa sedapnya..
boleh wt bisnes ni..
hihi

ardinihumaira said...

uiii cedapnye :)

PuanBee said...

sedap2 nak buat jugak lah!

dwaty said...

cam sedap jer... nak buat...

zati said...

zati dah masuk semalan roti tu tapi bile goreng jadi cair huhu, mungkin zati goreng terlalu lame kot mcm zati goreng keropok ngeee XD

Sallehudin Said said...

sedapnya !
nyum nyum nyum

luvYOU said...

zati syg ~ jgn goreng lame2.. pastikan minyak betul2 sgt panas and masukkan roti tuh kejap aje.. ^_^

ieMa ackLes said...

thxs erk bagi link ni balik..
nak try bile blk umah nnt...
nak beli mahal je orng jual..

iszieylyanziy said...

wah,,bestnye aiskrim goreng

Shag said...

Simple gila buat eskem goreng ni!! Esok nak try lah. Terima Kasih, Kak Dilla sebab share resepi. Muah~

Balasan, Kak Dilla komen entri Shag tadi. Thanks ;)

http://shagcomot.blogspot.com/

n@m@n said...

tang pakai botol sos tu yang best..hehe

boleh try ni nanti

Shag said...

Kak Dilla~ Shag buat tak jadi. Muahaha. Roti bocor time goreng. Eskem keluar. Kiki :P

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...