Thursday, September 30, 2010

Amr Diab - Tamally Maak (Always With You) English Subtitles

Jalan2 page kawan2
And then nampak ade sorg member nih bagi tunang die lagu pak arab nih
lagu nih dh biasa sgt dgr
tp baru jeh tahu yang lirik dia sgt indah dan sgt2 bermakna

so saya amik masuk dalam blog nih
dedicated to Encik Fatah saya :D


Tamally Maak
(I'm always with you)

I am always with you
And even when you're far from me
Your love is in my heart
I'm always with you
You're always in my mind and in my heart
and I never forget you
I'm always missing you
even when I'm with you

Always , My love, I'm missing you
Always my eyes are calling you
and even if the whole world is around me
I'll still say, my love i need you

I am always with you
My heart is with you
my soul is with you
My precious love
And no matter how far you are from me
You're always close to my heart
You're my life and my future
You're the best destiny

Wednesday, September 29, 2010

Malam tadi sangat luar biasa :D





Haiz..
Malam td sangat happy
Sebab
Satu benda je
Fatah call
Nih bukan call yang biasa yg hari2 Fatah buat tuh
(Setiap hari b4 tdo mmg Fatah akan call)
Nih call yang sgt lame yang mana kami sembang tentang sgt2 byk perkara
Lame sgt dh kami x borak2 macam dulu
Borak2 manjekkk bak kate Naza dan Wani...:)))

Seriuslaaaa...malam tadi semuanya indah
Ade masam, masin, pahit, manis, tawar..semua cukup
Awal2 tuh kami berckp tentang bagaimana kami nak improve kan relationships kami
About what he doesnt like about me
What he really want from me
About how to make him feel concerned..feel appreciated..
sumenye kami borakkan..
And mmg ade situasi sy nanges2
Sbb saya nih hati kecik..
Asal terguris sket jeh airmata pon menyibuk nak tumpah same..
Sensitif sgt..hehe
Tapi sy dh pesan kt Fatah siap2...
Jgn risau sgt kalau saya merajuk or menangis..
Sbb sy sgt mudah utk cool
Sgt mudah nak reda..
Sgt mudah utk dipujuk..
Fatah xperlu susah payah carik bunge atau rentas lautan api semata2 nak pujuk sy :))

And then kitorg borak psl kenangan2 kitorg dlu
Psl honeymoon kitorg..
hehe..manede honeymoon...mkn angin same2 jeh... :)
And mmg sgt byk sweet memory mase tuh..
Thank You Fatah :)

And after dat....
Kami berckp tentang rahsia cinta kami...
huhu...yang nih xleh cakap..
Ini resepi kami tersendiri camana kami boleh bahagia sampai skrg nih..

Ape2pun..malam tadi sy mmg sgt2 happy...
Pukul 9.30 kami berdua dah tido..huhu..
sgt2 awal kan?..
And then dalam pukul 12.30 tuh Fatah terjaga and hes calling me again..:)
Just to wish me goodnite...
Oh....sgt2 sweet...

Semoga Allah terus melindungi perhubungan kami..
Setakat nih kami memang amat2 bahagia...
Masing2 tahu apa yang masing2 perlukan..
Love u alot Fatahh..
Mwah !

Enhanced by Zemanta

Tuesday, September 28, 2010

Kacak dengar sini

Senyum - Malique ft. Najwa 

 

 

.:::::: Kacak luar, kacak dalam, kacak dengar sini. 

Kalau saya senyum, awak mesti senyum sekali. 

Kalau kita senyum, semua orang berjangkit. 

Bila semua orang senyum, dunia tiada penyakit ::::::.

:) :) :)

 

Senyumlah sayangku

Kerana senyuman kamu membuat duniaku indah

Walau hitam walau kelam senyummu tetap memberikan warna

Memberiku nafas buat kali kedua :)


Sunday, September 26, 2010

Lambatnya masa berlalu




Hari ini ade satu perkataan nih Fatah sebut dalam SMS
"lambatnya masa berlalu......"

Hurm..betul lah..masa memang terasa lambat berlalu
kerana mungkin kami sudah lagi tidak sabar utk bersama2 ?
atau mungkin berharap apabila saya mula bekerja mulai thn dpn maka lebih mudahlah untuk kami membincangkan hala tuju hubungan kami yg seterusnya ?
Atau mungkin kami sudah tidak tahan menanggung rindu jadi moga cepatlah masa berlalu supaya kami dapat selalu bertemu ?
Atau mungkin Fatah mahu masa dipercepatkan agar segala2nya menjadi cepat.
Pertemuan, kerinduan yang tidak tertanggung, rasa kecintaan yang menyesakkan jiwa, hubungan kasih sayang yang halal...

Apapun...
Masa sememangnya dirasakan amat lambat berlalu..
Seperti amat cemburu pada kebahagiaan yang sedang kami kecapi...

Yang terakhir

Assalamualikum
buat stalker2 blog ini sekalian :D

Ptg yg mendung ini, nak tulis apepon ceq xtau
Tapi pg td ade 1 jamuan bersempena sambutan hari raya telah berjalan di IPDA
Adelah makan2 sket
Tp yg pastinya makanan mmg makin tahun makin x memuaskan hati
Kesian budak2 junior yg baru kenal IPDA
terpksa menghadapi perkara2 yg x best kat IPDA
x mcm kami dlu byk event2 IPDA yg best2 kami dh join
sbb dlu kononnya BUDGET IPDA byk
skrg dh xde budget dh

Walaupun makanan x cukup
Sy tetap berpuas hati sbb dpt menyambutnya buat kali terakhir dgn kwn2 se batch
Especially my own coursemates, PISMP SEM 8 SAINS :))))
Keadaan sgt2 meriah *dlm lingkungan geng2 kami shj*
Walaupun jauh di sudut hati masing2 tahu ini sambutan raya terakhir kami di sini di bumi Kedah yg sgt permai ini...
Perasaan bercampur baur happy dan sedih
Walaupun begitu, sgt2 byk gambar yg sempat kami snap ketika majlis berjalan :))
Dan bakal menjadi koleksi moment2 terakhir kami di sini :))

Yang lelaki segak bergaya bersampin dan berbaju melayu
menarik setiap mata dara2 yang memandang
Yang anak gadisnya ayu bertudung dan berbaju kurung dari pelbagai gaya
menyebabkan teruna pandang tak lepas
Hati2 kami semua seperti tahu yang kami akan meninggalkan masing2 utk tanggungjawab lain tahun depan
Dan ini kenangan terakhir
Dan kerana inilah kenangan kami yg terakhir dapat dilihat semuaorg sgt gembira
sgt happy, sgt riang, sgt girang, sgt menghargai satu sama lain, sgt peramah, sgt byk ckp dan mcm2 lagi
Alhamdulillah.. semoga semua ini masih kekal walaupun selepas 10 tahun kami bertemu semula

Sesungguhnya kamu semua sahabat2ku dunia dan akhirat
Tiada penggantinya sahabat2 spt kamu semua
Sayang kamu semua sgt2 :))

*Gambar2 ini dikreditkan buat Mohd Afifi bin Mohd Arif @ www.emagraphy.com

Saturday, September 25, 2010

Hanya Kerana Cinta (Outtakes)


Assalamualaikum

My fav song..
for my dearest lover, Encik Fatah :)
Hanya Kerana Cintaku :))

Keaadaan kita memang sukar
Bukan kerna cinta yang menghalang
Walaupun terpaksa kita terpisah
Namun hanya untuk seketika saja

Tak pernah lepas dari cobaan
Dalam perjalanan percintaan
Tapi ku relakan cintaku untuk mu
Yakin pada tulusnya kasih mu.

Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilham ku
Tak ada yang lebih dari itu
Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih, tak ada yang lebih dari itu

Bawalah aku ke dalam mimpi mu
Agar ku dapat bersama mu
Walaupun hanya sementara
Sentuhan mu indah


Wayang City Plaza yang x disangka2

Bangunan City Plaza yg bergabung dgn Holiday Villa Hotel

Assalamualaikum

hye stalker2 ku yang dikasihi ^_^

Mlm nih sy xdpt tidola
Maka tercegatlah sy di depan PC kejap
Nak tulis apepon xtau
Idea xde..hehe

Mungkin boleh kut tulis psl benda yang best jadi arini
Okeh.
Arinih sy g tgk wayang *for the 1st tym since bulan ramadhan arituh sbb kenelah hormat bulan mulia kan*
g tgk cte MAGIKA ngn rumate,akak n elyana
g tgk kt city plaza
and mula2 agak meragukan utk tgk kt sane
sbb sumeorg tahu the cinema is SCUK !
but then gamble jeh pegi memandangkan badan sy yg xbape nak sehat sgt
masih demam and cirit birit

Sampainye kt city plaza
We go straight to fifth floor
and VERY SURPRISINGLY !!!
Cinema yg sgt SCUK itu telah bertukar menjadi cantik
I mean atleast it has REAL ticket bkn mcm dlu pkai kertas ntah pape
kampung sgt dlu..hoho
And then decorations die pon menarik
mcm cinema kt JM Plaza Jitra *org2 utara tahulah tmpat ni*
N yg bestnye siap ade stall popcorn and beverages
same mcm cinema2 lain
dlu manede bende2 nih sume
so im glad jugakla xsia2 gamble dtg
Cume seat die agak kureng and skrin die xselebar TGV or GSC
or other cineplex cinema
tapi still kusyen yg empuklah
Kire okehlah... :)
Name pon die dh tukar
dan kt area2 ruang legar terpampang besar lambang METROWEALTH
mungkin juga perubahan die akibat sponsor dr syarikat filem berkenaan yang agak popular tuh
Cume kt cni hall cinema ade 2 shj
tp kire okehlah
janji leh tgk wayang dgn selesa

ps: blk plak trus blah g mkn mihun tomyam kt Rainforest. Mmg terangkat !!

Friday, September 24, 2010

Mengalah bukan bererti kalah

 
Assalamualaikum

      Hari ini malas nak coret2 puisi dah. Nak tulis rencana dgn ayat biasa aje :).
Okeh, isi cerita hari ini selari dgn tajuk kt atas tuh, Mengalah Bukan Bererti Kalah. Ape eh agak2nya yg bakal saya sampaikan dalam blog kali ni. Sabar ye stalker2 ku sekalian. Akan ku huraikan satu persatu.

       Okeh. Mcm biaselah dlm perhubungan percintaan ni, mana mungkin xde gaduh kecik2. Sedangkan lidah lagikan tergigit, inikan pula hubungan sesama manusia. Saya dan dia ade sikit perselisihan faham semalam. Dan i think the worst ever kut since kitorg get in relationship sbb semalam masing2 diam membisu dari pagi sampailah malam. Masing2 dgn sifat ego dan tak mahu mengalah. Masalah timbul berpunca dari masalah yg teramatlah kecik dan disebabkan masing2 XNAK MENGALAH, bende yang kecik jadi besar.

      Kebetulan semalam jugaklah sy terkene demam yg sgt2 teruk dan cirit birit. Dia sendiri xtau sbb semalam kan kami gaduh. And semalam PC die meletup, keje die sgt byk dan mcm2 happen semalam. Sy sendiri xtau ape yg dh jadi pd die semalam. Kat sini dh nampak yg kami keeps blaming each other without realising yg masing2 ade mslh sendiri. Sebab ape? sbb masing2 EGO dan XNAK MENGALAH dgn XNAK msg atau call utk tanye kabar. Dahlah keeps blaming each other, dlm kepala dh berputar mcm2 tanggapan about whats may happen to our relationship dan its getting worst time to time dan mulalah fkir mcm2 yang xelok.

        All day long kut sy menunggu msg dr Fatah tapi sy sendiri xnak msg dia. Ego ! I think Fatah pon mcm tuh jgak. Ego! Kalaulah masing2 MENGALAH. Akibat badan sy yg xlarat sbb demam, after maghrib terus sy masuk tidur dan silent my phone sbb sy fikir bknnye ade sapepon nak msg. (Tp dalam hati masih mengharap Fatah msg sbb keadaan sy yg sgt tenat akibat demam). And ALHAMDULILLAH, walaupun agak lewat iaitu around 10.30 masuk juga msg Fatah. Die ckp die sygkan sy dan die xmrh. Its just maybe keeps silent is the best to forgive me for what ive done. Dan teruknya sy sbb sy EGO ! Sy ignore msg die. Sampailah masuk msg kedua after 30 minutes, die ckp kalau nak benci die, biar benci skrg. Tgklah ape yg jadi bile kite trus EGO. Benda yang sepatutnya settle dah makin berlarutan. Nak tunjuk lagak sgt padahal dalam hati rindu sgt2 !

        Dan akhirnya sy mengalah. Sy bls juga msg dr die. Sy gtau dia yg the whole day sy sgt miserable sbb sy sgt tenat dan die xde di sisi sy. Hes APOLOGIZE to me. dan dgn tidak menyimpan EGO,sy menerima maaf die. and then die gtau mcm2 masalah hapen kt die spjg hari kami bergaduh tuh. Dan sy xde pon kt sisi die. Saya pn mntak maaf pd die dan die terima maaf sy. Semuanya sgt mudah apabila kita mengalah. It should happen from the beginning.

        Mengalah bukan bererti kalah. Mengalah adalah untuk menyelesaikan masalah. From the story here dh nampak ape kelebihan bila kita mengalah berbanding terus hidup dalam keegoan. Kalau masing2 x ego, Fatah akan sentiasa di sisi sy semasa sy sdg demam dan mungkin sgt bahagia bila ade org amik berat. Same jugak ngn die, mungkin xdelah rase teruk sgt masalah die arini bile sy ade kt sisi die. Kalaulah kami x ego, everything should be fine from the beginning. Tgk kan dah rugi. So xperlulah nak ego2 lagi next tym.

ps : sedang membaca buku Man from Mars, Woman from Venus utk improve relationship :)

Thursday, September 23, 2010

Tipu Hati



Kau tipu hati kau !
Kau tipu diri kau !
Kau sebenarnya sgt2 memerlukan
Sgt2 mencinta
Sgt2 merindukan
Berhentilah berlakon
Berhentilah menahan
Kau sayang
Kau cinta
Kau rindu
Kembalilah
Apa yang dh terjadi biarkanlah terjadi
Yg penting JANGAN TIPU HATI !

Ps : Ego tidak menyelesaikan masalah.

Terima Kaseih Pakej

Pakej minggu ini

1) Demam panas
    ( Doc ckp badan sy bkn panas biasa. Mungkin infection. So after makan ubat masih panas kene hospitalised)
2) Diarrhea
    ( Dah 2 hari. X dapat tido malam)
3) Baki2 Assignments


Dear Siti Nor Fadhilah Sabbar
Kamu kena kuat
Bangunlah sayang
Jangan mengharap tangan org lain
Kerana kamu pernah jatuh disebabkan pautan mu pada ranting yang rapuh
Kamu percayakan ranting itu bulat-bulat
Hentikanlah

Bersabarlah spt namamu
Fadhilah Sabbar yang bererti kelebihan bersabar
Hentikan segala pengorbanan itu
Lupakah kamu pada kejadian semalam?
Kejadian yang buat kamu jatuh seperti mayat hidup
Janganlah kamu percaya pada janji-janji lagi
Bangkitlah sayang
Untuk apa semua ini?
Kamu bukan gadis biasa. Ingat itu !

Ingat..hidupmu bkn utk org lain
Buatlah segalanya hanya krn Allah
krn ibu bapamu yang masih hidup
Berjalanlah berseorangan
dan tepuklah tangan
Kerana kamu boleh bahagia..

Cewek dambaan Pria




1. Si pembakar semangat
Wanita yang bisa mendorong pria tetap bersemangat menjalankan hidup serta mencapai impian adalah salah satu yang paling didambakan pria. Wanita tipe ini akan membuat pria tetap berpikiran positif. Dengan wanita bersifat ini, pria merasa bisa 'menggapai seluruh dunia' dengan tangannya.

2. Wanita yang peduli dengan penampilan
Bukan hanya penampilan pribadinya, namun juga perhatian terhadap penampilan pasangannya. Pria suka diberi masukkan tentang penampilannya. Disebut tampan oleh wanita yang ia cintai akan membuat hatinya berbunga-bunga.

3. Berani mengambil langkah besar
Wanita yang tegas akan membuat pria semakin berani mengambil keputusan. Tipe wanita seperti ini bukan hanya mampu mendorong sang pria untuk melangkah, namun juga membuatnya berani mengambil risiko. Wanita yang berani akan selalu ada di sisi pasangannya dalam melewati 'badai' sekeras apapun dalam hidup. Wanita inilah yang juga didamba pria sebagai pasangan hidup.

Apakah Anda termasuk dalam ciri-ciri wanita di atas?



ps : Saya sendiri pun sedang cuba menjadi spt wanita2 di atas. InsyaAllah sedang dalam proses.

Pasrahku



Pasrahku panjatkan pada yang ESA
Pasrahku landaikan pada takdir
Ku telah cuba segalanya yang terbaik
Segalanya ku lakukan dengan ikhlas

Menganyam cinta biar merimbun
Membina kasih seteguh berlian
Ku biarkan kelemahan nya berlalu bagai angin
Ku tunduk ku akur pada suratan

Semoga ini yang terakhir
Kerana ku telah lelah melalui pahit hari-hari semalam

Time



Kecik hati
Entahlah
Malas nak fikir
Time for me is lessen...............

I dont want anything
I dont want money
I dont want luxury
I only want little time, quality time
I dont request much
Just another QUALITY time

Wednesday, September 22, 2010

Warkah buat Fatah




Assalamualaikum

Ke hadapan sayangku, Abdul Fatah.
Ketika warkah ini dicoret, kamu sedang diulit mimpi yang lena
Ditemani bidadari dan ku harap segalanya indah dalam rentetan cerita mimpi2 mu

Fatah ku sayang, 
Tiada kata2 yang bisa menggambarkan rasa cinta dan kasih sayang yang sedang kita bina sekarang
Sesungguhnya mengenali kamu adalah suatu keajaiban
Sehingga pada suatu ketika aku merasakan yang layakkah perempuan sepertiku mendekati dan menerima pautan tangan kamu

Fatah,
walaupun usia ikatan kita baru di peringkat putik
Tetapi sudah pelbagai perkara kita tempuh sama2
Dan semuanya cantik2
Semuanya sangat indah
Semuanya hanya mimpi sahaja yang pernah membuatku ke peringkat sana
Kamu umpama mimpi indah dalam mimpi lena malamku
Seperti taman bunga yang cantik dalam realiti siangku

Fatah,
Entah apalah yang akan berlaku kelak
Apabila di suatu masa tuhan takdirkan kita berpisah
Ku harap hanya ajal sahaja tuhan bisa menjarakkan kita
Itupun  jarak kita hanya pada mata bukannya hati
Kerana sudah terpatri mati namamu dalam sanubari
Biarlah kerana bah air berubah
Biarlah kerana pulut santan binasa
Kerana tidak ada apapun yang bisa merubah rasa sayang, rasa cinta, rasa rindu ini
Bahkan setiap hari ia makin manjadi2
menghimpit hati untuk segera bertemu dengan kamu sayang

Hidupku berubah dengan adanya kamu
Cintaku mekar disirami air mawar dari kelopak cintamu
Rinduku semakin indah dihiasi iringan irama rindumu
Sayangku x berubah selagi kau masih perlukan aku

Saya menyayangi kamu
bukan untuk hari ini
bukan juga untuk esok
Tetapi sampai syurga

Hugs and kissess :-*


Alhamdulillah. AR dah selesai

 
Alhamdulillah
Sy panjatkan berbanyak2 syukur ke hadrat ilahi
di atas limpah kurnianya
dapat sy habiskan pembentangan AR pd hari ini
walaupun dalam keadaan demam, batuk dan sakit kepala

Jutaan terima kaseih buat yg tersyg , Encik Fatah
Kerana banyak mmberi sokongan dan dorongan sepjg sy menyiapkan tugasan membuat AR ini
Jasamu dikenang sampai mati syg


just LOVE YOU ALL !!!

Mmmmuahhhhhh !

Tuesday, September 21, 2010

Batuk sebelum nak bentang AR??



Hari ini bermulalah sesi pembentangan AR
hohoho!
Tapi akunye AR akan dibentang esok.
So arini keje aku hanyalah mengobserve kawan2 aku membentang
haha
cengkelat !

And sgt2 baguslah..
sebab sejak balik dari IPDA td tekak aku mula gatal2..
aiseh..nak batuk ke??
Rutin biasa aku makan, and then cuci2 muke..solat ..and then ngadap internet
Along the way all those activities tuh aku dh terbatuk2 tahap maksimum
Hadoiii !!!!!!
bagus sgtlah kan.. esok dahlah aku ade MISI BESAR PUNYERRR
Aku nak kene bentang AR aku esok !!!
AKU NAK KENE BENTANG AR ESOK !!!
So mmg sgt bagus kalau hari ini aku batuk dgn teruk.
Aset aku untuk esok HANYALAH SUARA
Kalau guna badan ke..kaki ke..hidung ke xpe jugak..
Aiseh..
Tadi nak tido pon punyela susah
Asyik terjaga2 sbb batuk
Pepahamlah kan batuk kalau mula2 ya rabbi..sakitnyaa..
Rasa nak muntah, mual, xselesa, pening, sakit dada..sume ade.
Sabor jelah ye..
Moga esok tekak akan BEKERJASAMA 
harap2lah..

Dan sebab aku rase batuk and teruk
Aku sgt malas nak kua ptg nih
Kalau x boleh jugak aku beli ubat batuk
Tapi nampaknye aku akan memerap di rumah dan makan ubat batuk yg sedia ada di rumah
Sangat malas
Harap2 ubat batuk aku x expired lg..
Sebab aku mmg org yg x takut makan ubat bile saket
So selagi x baik penyakit tuh, aku akan makan byk2 sampai baik
hoho.. Overdose plak
Ubat batuk nih kalau overdose leh khayal. kan? kan?
Haiz.. kan bagus kalau x batuk
Tapi penah dgr satu fakta nih, penyakit boleh mengampunkan dosa2 kecil
InsyaAllah. Semoga diampunkan dosa2 kecilku.. Amin

Aku harap sayangku faham




Aku ni seorang yang penyimpan kah?..
Hurm..
Memang kut...
Lagipun biarlah aku simpan..
Meluahkan mungkin memburukkan keadaan

Selagi aku boleh simpan rindu
Maka akan aku tahan sampai..entahlah..
Mestilah sampai satu masa kami disatukan nanti :)

Selagi aku boleh simpan sabar
Maka aku akan bersabar melayan semua kerenahnya, rajuknya, manjanya

Ego?
Untuk apa lagi ku menjaga ego
Kerana permata yang dalam genggaman aku skrg bukan permata yang biasa
Jadi, brsabarlah hati dan perasaan
Jika ditanya sampai bila
InsyaAllah sampai bila-bila :)

Aku simpan cinta
Cinta itu semakin berkembang
Aku suka, aku sayang, aku kasihkan dia
dan aku akan tegar MENYIMPAN semuanya
Aku mahu dia bahagia 
bukan bahagia dia sahaja
Pulangannya, aku sendiri pun turut sama akan bahagia

Pada dia, 
aku menjaga hatiku kerananya
dan dia tidak suka
Yang sebenarnya
Aku menjaga hatinya kerana diriku sendiri
Kerana dia akan bahagia bila bersamaku
dan sekaligus aku sendiri akan sangat-sangat bahagia

Jadi kepadanya..
Noktahkan segala kerisauan mu tentang sifatku yang suka menyimpan ini.
Kerana aku lakukannya bukan untuk dirimu, 
tapi untuk kepentingan diri aku juga
Harap kamu memahaminya :)

Monday, September 20, 2010

Alhamdulillah.


Alhamdulillah..
Akhirnya...
Siap juga Action Research ku...

Hanya tuhan sahaja yang tahu
betapa AR ni membuat hidupku tunggang terbalik

Tetapi akhirnya..
Syukur ke hadrat ilahi..
Aku berjaya juga menyiapkannya..
Syukur banyak2 kepada Allah..

Kenapa Malaysian kawen makin lambat?

Malaysians  are  getting married at older age. Why?



  Say  you are a fresh graduate at that age of 23, a male, starting a carrier
  with a salary, say RM2000 per  month.

 Monthly, extracting your expenditures on foods, transportation (public
 or motorcycle), electricity, water, phone, house rent and other
 expenses, say you can save about RM800 the most.

Then, because you are a good son, you send some money to your parents or relatives about
 RM300 per month. This will give you a balance of RM500  of  saving.  For  the first year, maybe you are  very discipline with
 your budget, so you save about RM5000.

 The  next year at the age of 24, you meet a girl of your dream. Both of you
 plan  to  get  married after one year or two. Ok, that's fine, it gives you
 time  to  save  some  more  money  and  some more time to prepare the basic
 necessities  for a 'happy' family? a car and a roof to live under. That year
 because you are a hard worker, you get a raise of 10%.

 Since you are also a gentleman,  you  make  sure  some  money is put aside to spend on dates and
 gifts for your girl, so 10% goes for her. Like the previous year, after
 much sweat and Meggie-eating months, you save another RM5000. You are paid 2 months bonus. So, another RM4000 is
 added to your saving. So, your total saving now is RM14,000.

You decide to spend about RM8000 on a brand-new RM40,000 car down payment. So, you
 net saving that year is RM6000.

 The next year at the age of 25, you are doing fine at work. But because
 now you have to pay for car every month, your total monthly saving is
 cut down to about RM400. You save roughly about RM5000 that year. No
 bonus that year because your company is doing poor. So, your total
 saving in the bank is RM11,000.

 Then, you decide to get engaged with
 your girlfriend. She said OK. So, need to buy an engagement ring.
 RM1500 is spent on ring plus 'hantaran pertunangan'. So, your net
 saving that year is RM9,500.

 The next year at the age of 26, you get promoted. Your
 salary now is 1.5 of your  starting salary at the company.  Good news! You think. "Ok, this year
 I will get married". You also are 'gersang' already.  :)

 So, you ask your fiancĂ©e "how much is the dowry  (hantaran)? "
 She say, "berapa-berapa yang u sanggup".
 You ask,"RM5000 ok?".
 She replies, "I okay je. Tapi my mom tu. Dia kata grad oversea macam I
 ni mane boleh letak rendah-rendah. Paling kurang RM10,000 tau!".

 Your eyes  'terjegil', air liur  'meleleh' and you faint on the spot.
 "Where else in the world can I get extra money?", you say to yourself.
 But, because you are very determined to get married with your dream
 girl and in the name of love, you work really really hard that year
 until you are awarded "The Best Employee of The Year". You get 3 months
 of bonus. You also do some side business to supply ayam pencen. So,
 roughly your net saving at the end of that year is RM20,000.

 Ok, now you are 27 years old with enough saving in the bank to pay for
 the dowry. But then, come your mom saying,"Anak mak nak kawin ni mesti
 la buat grand grand. Kita sewa khemah besar-besar, jemput penyanyi ke
 artis ke sorang dua datang buat persembahan. Lauk pauk kita cater aje
 la ya? RM10 je sekepala. Baju kawin ko, kita sewa yg cantik-cantik
 dan mahal-mahal sket. Kita jemput dalam 1000 orang datang ok?"

 You  did  a  quick  in-the-head-calculation,
 "1000xRM10=RM10,000, penyanyi lagi,  khemah  lagi,  buta-buta  je  RM15,000!!! Tu tak masuk cincin kahwin lagi!!"
 You say,"Mak, nak buat apa membazir-bazir duit ni?"
 Your  mom replies,"Apa pulak membazirnya? Kau kawin sekali je seumur hidup.
 `Biarlah buat betul-betul." You insist,"Tapi mak?"
 Your mom says, "Dahlah, kau jangan nak buat malu mak. Cik Tipah jiran
 kita tu buat kenduri kat hotel siap dato, datin, tan sri puan sri lagi
 datang. Mana la mak nak letak muka kalau buat kenduri kecik kecik?".
  Anyway, you finally get married. But, a beautiful happy life after
 marriage that you dream of with your wife does not last long. You have
 debts around your waist, interest gets higher every month, cannot
 afford to pay them, you wife gets tired of you asking money from her,
 she accuses you of being irresponsible husband for not being a good
 provider, blah blah blah? At the
 end, you two go into separate ways? You get divorced.
 Problem  breeds  problem?  Sometimes  we wonder why marriage institution is failing  in  our  country.
 The above example may not represent the whole phenomena in our culture,
 but perhaps it gives us some ideas of the problems young couple these
 days are facing in getting married from my perspective.

 The Root Cause of The Problem...
 There is something wrong in our culture. I really think there are some
 practices in our culture in Malaysia (Malay culture specifically) that
 do not make sense and especially they are contrary to the teaching of
 Islam. These practices are well-rooted in our culture that
 unfortunately because of them, many people are 'afraid' to get married,
 or simply feel like they cannot afford when they are actually can
 afford. These are some of my observation and summary analysis:

 (1) Marriage should be done in the most modest way but in Malaysia, it
 is ought to be done in the most lavish way. Competition on whose
 wedding is the most grandeur is almost unavoidable. Fame is usually the
 reason why people spend unreasonable and wasteful amount of money for a
 wedding.

 (2) The "price" of a woman is measured according to her perhaps
 educational status not according to her knowledge and understanding of
 Deen and piety as suggested by the religion. The saddest thing is that
 "price" is put on women, who are supposed to be, if God-loving,
 kind-hearted and pious ones, "priceless"! 'Dowry' system is adopted by
 the Malays from perhaps the Indians who came to Malaysia long time ago.
 When the 'dowry' is put too high and men can't afford to pay, marriage
 is usually delayed or cancelled. An effort to build another small brick
 unit of this Deen is delayed or perhaps destroyed only for this reason.

 (3) Marriage should be a quick and easy process for the couple not hard,
 which eventually becomes a burden. These days, we make marriage so
 complicated that people are afraid of getting married. When I was in
 the Sydney, I saw Muslim brothers and sisters getting married at the
 mosque, with just some sweets as the main course for the guests. The
 guests who were invited to witness the ceremony were usually whoever
 prayed jemaah at the mosque  or  some  close  relatives  and friends. There
 is no point of being extravagance.  We  should  focus  on the life after wedding not the wedding
 itself. Wedding is only a door to the marriage house. Why should we
 spent a lot of money to decorate the door so beautifully, when the
 inside of the house is then left empty, dark and unattractive?

 ...and the pressure is on men...

Bila jari dan hati bersatu




Wahai nyawaku…
Dengarkanlah bisikan hati ini
Pada dua persimpangan laluan jalan hidup ku ini
Yang cuma ada dua pilihan
Hidup untuk terus menyintai mu
Atau mati !

Hati...
Kelmarin kulihat ia menangis
dalam hening
dalam diam
tanpa airmata
Namun kutahu ia menangis

Hati...
Sekarang kulihat ia telah tertawa
walau masih ada luka di matanya
walau masih terasa lelah di hatinya
namun ia telah tertawa
Kutahu ia telah pasrah
Kutahu ia telah menyerah
tak berdaya mengelak daripada panahan si pria
tak kuasa menolak pada kehendak cintanya

Dan kini ia hanya diam
menanti dalam rindu yang amat sangat
dalam sepi yang menyengat
Menanti sesuatu yang tak pasti
tapi ia tak peduli
ia hanya tahu cinta yang ia miliki pasti



Notakaki : Kadang2..kita harus berdiam dan menyimpan demi tidak menyakiti hatinya. dan kadang2, kita harus berdiam dan menyimpan demi untuk tidak mahu dia susah kerana kita. Aku ada prinsip sendiri, lebih baik aku yang sengsara memendam semuanya tapi bukan dia. Biarlah dia tidak tahu sengsara aku walau hingga putus nyawa. 

(^_____^)


Dengarkanlah sayangku Fatah..

Puisi buat Fatah



Sayangku Abdul Fatah
Cinta memanggilku
Segera kuberlari meghampiri
Meski harus kutempuh
jalan berbatu dan berliku
Kan kuserahklan diri
kedalam rangkulan sayap2nya
Sekalipun duri2 yg bersemayam dibalik sayapnya
akan melukaiku

Cintaku Abdul Fatah...
Ku bisikan cinta
Satu nafas terhembus adalah kata
Angan, debur, dan emosi tercampur
Dalam jubah terpautan
Tangan kita terikat...
bibir kita menyatu
Maka setiap apa yang terucap
Adalah sabda pandita ratu
 
Notakaki : Selamanya akan aku setia.. Selagi kau masih perlukan aku... 

Sunday, September 19, 2010

Stop kejap



Im gonna be busy
so sorry eh stalker2 sekalian
I would not write anything on this blog since i have to struggle for my action research
so gonna meet u in 3 to 4 days ahead..
love u guys..
gonna miss u..

daaa...

Ok

Tertekan



Huh !
Benci..benci..benci..

Saturday, September 18, 2010

Entah kenapa..

Entah kenapa..
Rasa berat sgt.
Biarlah.
Just do it Dilla.
Its the best for you.
Lagipun..for all these years akhirnya uve got wat u want
U ask for rain but God gives u rainbow..
Its prettier
and its better..
Uve got more than u ever wanted..

I love u Fatah.

Even its something there tellling me and asking either this gonna be long..
tapi sy tahu awak akan jaga saya sebaiknya
Xkan buat sy jatuh mcm pengalaman2 seblum ini.
Ive already giving up..
Tapi sbb kesungguhan awak..
Ill try to do the best i could..

I hope this would be the last.
Tired of always being hurt

Friday, September 17, 2010

Ketahuilah lelaki.....

30 Perkara perempuan xsempat bagitahu lelaki




1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

ok. dah sampai neraka

aaaaaaaaa!!!
mcm xpercaya aku dh kat jitra
nih gara2 dh bawak kete sndrik la nih
kalau dulu mase xde kete salu naik flight alamat book xpenahnye jumaat..sabtu pagi pn xpenah..sume ptg bru nk sampai...
wuuu~

well2..spjg jalan hujan renyai2
eh..salah..
hujan lebat gilos !!!
ade sampai satu tahap tuh xnampak apepon
smpai terpksa on hazard light
(actually xbagus on hazard light..tapi xnampak pape lgsung smpaikan backlight yg merah pon xnmpak..hanya hazard light jeh nmpak so tpkse pasang..)

Tapi bkn kt luar jeh hujan nyah oi..
Dalam hati den pon samo yo..
Den windu kek mak..
kek abah..
kek adeq den..
kek katil den..
kek kuceng liar yg salu den baling batu nuuu..
kek hot shower kesukaan den..

dan plg den sedih yoo..
den windu ke pakwe denn..
Fatah namo dio...
aduhh...
menangis2 spjg jalan terkenangkan jarakku yg semakin jauh dr si dia..
(padahal duk umah pon jauh gak..hoho)
tp yolahh..makin jauhlaaaa...
baik banting-alor gajah daripada jitra-alor gajah..
kan beza bebenor tuh nyahhh...

Xsuke betul bile blk kedah..
bkn sbb negerinye..
bkn sbb orgnye...
bkn sbb IPDA nye..
bkn sbb kwan2 nye... (susah tuhh jmpe kwn2 yg baik sgt2 mcm kat sini nyahhh...)
tapi sbb ASSIGNMENT nyeee..
hadoiii nyahh..
sakit palo denn...

notakaki : sapo nak tlg picit2 palo den.. meh den nak bagi 10 sen..

(loghat kat dlm nih bkn loghat asli..nih loghat carca merba..hoho)

------------------------------------------------------------------------------------------

Di dalam kekalutan memandu kereta
dan menghandle hujan di luar dan dalam
sempat juge aku main snap2 gambar..hohoho

sume nih gambar2 yg ade kaitan dgn favorite fatah

ENJOY~
da 3rd HL sinboard ive seen frm KL. Ni kt Ipoh if im not mistaken
the 4th. Ini area Taiping
ini 5th. Ini area Pendang
Fatah's fav jokes. Alor Setar Langgar Kangar. XD

Thursday, September 16, 2010

Kejutan ketiga !


Ok.
Ini ada kaitan dgn entry yg beberapa jam td yg telah sy postkan
iaitu berkenaan dgn kedatangan cik Fatah:) ke rumah sy

Mari kite gune teknik imbas kembali ye stalker2 ku sekalian
---------------------
----------------------------------------

Kira2 2 hari yg lepas........

truuttt..tutt..tutttt (mcm bunyik msg x?)
.:: 1 msg received ::.
oh..dari AIN JAMIL rupenye.
"Dila, hari khamis nih aku nak dtg beraya rumah kau tau. Aku akan dtg dgn 2 org kwn aku. Kitorg saje nak wat marathon raya"

yeay ! Yeay! ain nak dtg.. Suke ! suke !
sy pun balas msg ain
" weyh..bestnye !!! tapi...ko tau jalan nak dtg umah aku ke x ? "

trruttt..tutt...tuttt...
.:: 1 msg received ::.
msg dari ain
"aku xtau.. tapi kawan aku tau jalan g umah kau. Jumpe ko lusa kayh dila :) "

Oh..gembiranya aku... ! Ain nak dtg.. huhu.
Yela..sape xsuke besfren nak dtg umah :)

-------------------
-------------------------------
--------------------------------------
2 hari selepas itu
iaitu hari ini Khamis, 16/9/2010

Segala persiapan telah dibuat mak
kebetulan pakcik akan dtg hari ini
so mcm2 mak dh prepare
ade nasi dagang, kuah ikan tongkol, acar timun hidup, sambal pecal, sayur rebus, daging masak palembang & bubur gandum istimewa

lagu wondergirls berkumandang...
lalala...lalaa....lalalaaaaa...

Ain : Dila ! sory...aku xdpt dtg lah.. aku ade hal
Saya : laaa..ye ke....
Ain : weyh..ko dh prepare mcm2 ke??
Saya : dah. adelah siket2. tapi xpela syg... anggap xde rezki ajelah k syg.. 
Ain : sory tau..
Saya : xpelah... ok jeh.. :) 

Ala....keciwanya.....
Tapi xpe pun..... xde rezekilah ain nak rase makanan yg cdap2..

Ok..cukup dgn cerita ain..
Ini cerita Fatah pulak...
-------------------------------------------------------------------------------------------

Fatah kate nak pegi Kuantan
katenye nak hantar ibu jumpe sedare kat sane
So tetibe pg nih die call sedih2 pulak..
katenye x jadik..
so die kate terpaksa teman naza g jumpe awek die, wani kat Gemas
sbb die dh janji nak buat macamana
so org gtaulah die..
xpelah.. just do it atleast for naza..
hes your besfriend pun kan :)

So along the way to rumah wani in Gemas
hes keep telling me dat he didnt happy
so i advise him to be happy
to always keep up smiling
so fatah is getting ok :)

"for the rest of my life, ill be with you"
bunyik ringing tone fatah kedengaran...

Fatah : awak katne syg?
saya : kat umahlah
Fatah : ok
saya : awk katne nih
Fatah : kat Gemas. Benci betul lah..xde signboard
saya : ala..biaselah tuh..
Fatah : oklah..nak drive.. love u
saya : love u too

30 minutes kemudian............................

"for the rest of my life"
ringing tone fatah kedengaran lagi

Fatah : sayang..kalau sy nak dtg umah leh x?
saya : ha??!!!
Fatah : boleh ke x nih..
saya : boleh jeh.. tapi awk kan kat gemas.. jauhla
Fatah : sy kt Salak Tinggi laaa
saya : what??!!! dekatnye
Fatah : and now sy dh kat kg.kanchong darat
saya : ya Allah.. itu sgt dekat!!!!!! aaaaaaaa.....
Fatah : boleh dtg ke x?
saya : bolehlah.. ofkos..
Fatahg : ok syg.. give me the direction
saya : alrite... (sy pon bagilah direction)

Cish !
Fatah buat surprise lagi..
geramnyeeeeee....
tapi actually im happy...
Fatah nih sgt2 romantik tau....
He knows woman like surprises..
especially me :))

And sampailah die kt dpn umah...
ajak masuk umah...
Bile borak2 sume...
die pon gtau one more surprises !!

Fatah : actually kan Ain ikut
saya : eh?
Fatah : actually Ain ikut. Tapi mak die x bagi dtg.
saya : haaa??? apelagi surprise nih syg...
Fatah : sepatutnya saya akan pergi amik Ain and akan pergi rumah awak
saya : ohhh... so 2 org kawan yg konon nak pegi dgn Ain tuh ialah awk n naza lah eh... eeee~..kene tipu lagi... suke tau wat surprise mcm nih...!
Fatah : hehehehe......
saya : so mmg dlm plan la nih eh... so mmg x wujudlah kuantan...and gemas... aaaaaa!!!... sweet lah awk syg....

-------------------------------------------------------------------------------------------

kesimpulan daripada semuanya

1) Fatah sebenanye mmg x pegi Kuantan pun. Mmg dr awal dia dh plan nak dtg umah sy :)
2) Yg kononnya dia sedih sbb xdpt g kuantan tuh actually sedih sbb Ain xdpt ikut
3) Ain pun dh pandai menipu skrg... Pandai msg konon2 nak dtg umah dgn 2 org member la.. rupe2nye 2 member tuh ialah cik FATAH sy.. huaa!!.. ini sume keje Fatah angkara surprisenye pasal
4) Umah Wani manede kt Gemas. Umah di kt Salak Tinggi. So yg Fatah kutuk2 psl xde signboard tuh actually die kutuk Bating. OoOoooo..kutuk yek! :D
5) Eee...Fatah nih mmg pandai tau buat kejutan !!!.. Sayyangg Fatah sgt XD..

-------------------------------------------------------------------------------------------


ya Allah..
terima kasih krn mengurniakan aku seorang yg baik dan sgt2 indah buat diriku...
He is more that i ever expected..
He's the finest man that i ever met...
Dilla cintakan Fatah....
selama2nya...   
Enhanced by Zemanta

Fatah dtg rumah :) *love*


Assalamualaikum..

Berita ini khas buat Ain (MBF:)
dan stalker2 lain..hehe

Nak tau x ?
Korang nak tahu x??
Aaaaaa!.......
nak jerit dlu lah..
AAAAAAAAA...aaaaaaaaa!!.... (echoo..)
ade benda yang DAHSYAT telah berlaku hari ini...

ok2..
get back to the topic..

Bismillahirrahmanirrahim...
Dengan bahagianya dan gembiranya dan berbesar hatinya dan dgn rasa kecintaanyasaya ingin mengumumkan bahawa
bahawa
bahawa

oh..oh...


FATAH DATANG RUMAH !!
FATAH DATANG RUMAH !!
FATAH DATANG RUMAH !!

oh..oh...


Akhirnya...
feeling relief...
dia dtg jumpa mak abah saya :))...

Fatah dtg dgn Naza and his lovely gf, Wani :)
Thank You guys..
Love u guys sgt2..

Jum tgk gamba2 mereka yg sgt2 sweet nih...

dari kiri : Naza :), Fatah :)), Wani (gf Naza) :)
InsyaAllah next year..amin.
Naza, kamu mmg comellah ! Fatah si cinta :)
Nasi Dagang, Kuah ikan tongkol, sambal pecal, sayur rebus, daging palembang, bubur gandum
Wani. X sangka gf Naza ni org cni2 jugak. Lps nih Fatah lehlah tumpang kalau Naza nak jenguk Wani :))
Semoga kekal hingga akhir hayat :)

 
 

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...