Saturday, December 17, 2011

RED BULL drinks caused slowly death


Credited to Aby Rad's blog .




RED BULL was created to stimulate the brains in people who are subjected to great physical force and in stress coma and never to be consumed like an innocent drink or soda pop. RED BULL is the energizer DRINK that is commercialized world-wide with its slogan: "It increases endurance, awakens the concentration capacity and the speed of reaction, offers more energy and improves the mood." All this can be found in a can of RED BULL , the power drink of the millennium.

RED BULL has managed to arrive at almost 100 countries worldwide. The RED BULL logo is targeted at young people and sportsmen, two attractive segments that have been captivated by the stimulus that the drink provides.

It was created by Dietrich Mateschitz, an industrialist of Austrian origin who discovered the drink by chance. It happened during a business trip to Hong Kong , when he was working at a factory that manufactured toothbrushes.

The liquid, based on a formula that contained caffeine and taurine, caused a rage in that country. Imagine the grand success of this drink in Europe where the product still did not exist, besides it was a superb opportunity to become an entrepreneur.

BUT THE TRUTH ABOUT THIS DRINK IS ANOTHER THING:

FRANCE and DENMARK have just prohibited it as a cocktail of death, due to its vitamin components mixed with GLUCURONOLACTONE, a highly dangerous chemical, which was developed by the United States Department of Defense during the sixties to stimulate the moral of the troops based in VIETNAM, which acted like a hallucinogenic drug that calmed the stress of the war.

But their effects in the organism were so devastating, that it was discontinued, because of the high index of cases of migraines, cerebral tumors and diseases of the liver that was evident in the soldiers who consumed it.

And in spite of it, in the can of RED BULL you can still find as one of its components: GLUCURONOLACTONE, categorized medically as a stimulant. But what it does not say on the can of ,RED BULL are the consequences of its consumption, and that has forced us to place a series of WARNINGS:

1. It is dangerous to take it if you do not engage in physical exercise afterwards, since its energizing function accelerates the heart rate and can cause a sudden attack.

2. You run the risk of undergoing a cerebral hemorrhage, because RED BULL contains components that dilute the blood so that the heart utilizes less energy to pump the blood, and thus be able to deliver physical force with less effort being exerted.

3. It is prohibited to mix RED BULL with alcohol, because the mixture turns the drink into a "Deadly Bomb" that attacks the liver directly, causing the affected area never to regenerate anymore.

4. One of the main components of RED BULL is the B12 vitamin, used in medicine to recover patients who are in a coma; from here the hypertension and the state of excitement which is experienced after taking it, as if you were in a drunken state.

5. The regular consumption of RED BULL triggers off symptoms in the form of a series of irreversible nervous and neuronal diseases.

CONCLUSION: It is a drink that should be prohibited in the entire world as when it is mixed with alcohol it creates a TIME BOMB for the human body, mainly between innocent adolescents and adults with little experience.


Friday, December 16, 2011

Ya tuhan,tolong lindungi dia :'(



Ketika ini Fatah sedang dalam perjalanan pulang dr Putrajaya ke Melaka
Dengan menunggang MOTORSIKAL :'(
Can you imagine how worried I am ? :(
I am so so worried :( Almost I cry now thinking of how is he doing out there alone :(

Hes riding a big red scooter home to Malacca from Putrajaya in the middle of the night
Oh dear Allah the Almighty, please save him from any danger :(

And guess what? Last night he only had 2 hours of sleep before he wake up at 5 am and go to Putrajaya
And he just had not more than 1 hour sleep in my car and after that, seharian Fatah teman saya berjalan
And jam 5 ptg, Fatah hantar saya balik Putrajaya and dia gerak pergi Kajang untuk settle bisnes ngan member dia pulak
Jam 11 mlm, dia gerak semula balik Putrajaya and singgah belikan saya nasi goreng ayam
Jam 12 lebih malam baru dia gerak balik ke Melaka, by his BIG SCOOTER (sorry tatau jenama tapi dia agak besar)



Berita terbaru

Fatah dah sampai Seremban, alhamdulillah dah separuh perjalanan :)
But the bad news is, kat sana hujan :( so Fatah terpaksa stop kat hentian tepi :(

Semoga everything selamat ye awak :'(

Thursday, December 15, 2011

Seoul Garden to Ombak Rindu : TQ dear


Alhamdulillah
Harini bernafas lagi di atas muka bumi Allah ini
Hari ini diberi peluang untuk bernafas dan menikmati hari yang indah sekali lagi
Alhamdulillah ;)

So harini sy kuar date dengan Fatah
Date bukan bermakna kuar dating pegang-pegang tangan pelok-pelok oh no no no..
Masing-masing dah dewasa, so kua selalunya bersebab
Harini tujuan kami date adalah untuk pergi HQ Herbalife purchase barang customer and alhamdulillah Fatah dapat untung sikit hasil bussiness dia so dia cadang nak belanja saya makan Seoul Garden
Jadi itulah antara penyebab kami keluar date today ^^,

SO around 9 am kami bergerak ke Pullman Putrajaya Lakeside sebab Fatah nak mandi
Kat situ ada Public Toilet yang macam toilet istana, selesa sangat buat mandi.
Maybe sebab itu kan Lakeside, ada macam-macam aktiviti riadah kat tasik tu and ada swimming pool kat situ thats y public shower dia amat menyelesakan.
Lepak-lepak tunggu Fatah mandi, ada main shoot-shoot tapi gambar tak dpt diupload sebab akan memakan diri sendri kerana malu
Ye ye jeh pakai DSLR tapi gamba mcm pakai camera phone. Huu
Tapi sy akan share some lah, ini pun Fatah yang amik ^^



bertolak ke HQ melalui Kajang Silk and exit Seri Kembangan and exit Tol Serdang to hiway KL-Seremban untuk masuk SMART tunnel.
Eh korang,tak perlu kut sy nak explain jalan-jalan yang kami lalu kan. Bosan betul entry tulis mcm tuh. huhu
So sampai kat HQ dalam pukul 10 am and terus straightly balik
And pakcik Fatah nih memang jenis GPS-rely so dia memang takkan percaya benda selain GPS
So ikutlah GPS kan..todddiaaaaa..JAM GILAAA ! huuuuhhhhhhhh
Gaduh-gaduh kejap pasal jalan and tau-tau dah sampai LDP betul-betul sebelah IOI MALL Puchong
Alhamdulillah. Sampai juga dalam lebih kurang pukul 1.00 ptg

So rushing-rushing cari parking masuk mall agak-agak mana Seoul Garden terletak terus cari GSC
Alhamdulillah, dapat tiket jam 2.40 pm
So gegas-gegas pegi Seoul G and bayar
Pergh ! RM 74 !! Memang takleh makan selalu
Masuk jeh terus rasa amazed by the food sebab all the stuff untuk di grill and disteambotkan bukan semata-mata raw, tapi dah dimarinate dengan bermacam jenis marinate sauce. such as blackpepper, honey, korean style, and macam-macamlah. Belum lagi bermacam jenis fish ball, squid ball, crab stick, nasi goreng, mee goreng, various flavor of ice cream, so many types of sauces (korean hot sauces really goodddd ^^), various of vegies and so on lah. TERRRbaik :D

Let just pictures tell u the stories ;)






Okeh. dah tengok?
Cuba tengok gambar bawah nih pulak.
Teka apa yang pelik. Hihi






Hehehe..perasan tak chopstick tuh pelik?
Ini adalah kerana sy tak pandai guna chopstick utk makan
And thank you to Fatah sebab modify the chopstick dengan mengikat kedua-dua hujung menggunakan plastik chosptick itu juga and tengah-tengah diletakan tisu yang bertindak seperti spring :D
So dengan mudahnya saya dpt mengepit makanan-makanan kecil atas griller. hee ^^
Sangat kreatif kan idea ni?
Hehehe

Dah sejam lebih duduk Seoul G. , perut masing-masing dah FULL TANK, baru kami blah
Terus straight pegi wayang
Oh OMBAK RINDU !!! ^O^

Mula-mula tengok memang rasa nak maki jeh direktor yang buat babak ranjang, malu I tau kat Fatah :( and kat kaum-kaum lelaki yang lain
Tapi jalan cerita dia memang drama
Tanpa sedar .....aiseh...... dah mengalir airmata dah. huhu
Terasa menusuk-nusuk kalbu bila tengok cerita Izzah ni
Tapi sgt sweet lah cerita ni sebab cinta dipupuk dari benci kepada serius romentik lah Haris ;D





Alhamdulillah , another good day today ;)
Tambah pulak semuanya Fatah yg blanje kan? ;)

Adios semua ;)

PS : Doakan Fatah selamat sampai Melaka sebab sekarang dia sedang intheway balik Melaka (waktu sekarang jam 1.00 pagi)

Wednesday, December 14, 2011

Kawan?





Lately nih kan..cepat sgt touching
Nak kata sebab datang moon, takdelah pulak
Moody tu datang ikut suka dia jeh
And lately jugak, cepat terasa dengan kawan-kawan
I always feel insecure about the people around me

Insecure means rasa macam kalau kita ada silap ngn kawan tu , dia takmau kawan ngn kita lagi
Tambah pulak dengan kawan yang banyak berbudi pada kita (takdelah byk budi sangat)
or kawan yang kita kenal dah berpuluh tahun (cthnya sejak primary)
Entahlah.

Actually dah perasan lama dah yang selama ni apa yang kita cuba buat untuk buat kitorg rapat macam sia-sia je
Sebab dia memang tak pernah amik kesah pun
Kita ajak dia g sana sini semata-mata nak bantu dia prepare barang untuk majlis dia and tau-tau dia dah pergi mcm tuh aje
Sedih. Serius sedih
Bila fikir balik, macam orang bodoh mengejar-ngejar benda yang tanak kat kita
"Muka tembok betol aku ni!"

So dengan sepenuh kekuatan dan azam tahun baru yg bakal tiba ni
Serius perangai banyak kena ubah

Satunya, tak payah nak depends ngan kawan sangat lah,
sebab kita boleh buat benda-benda tu tanpa kawan pun

Keduanya, tak payah nak amik-amik kesah dah dengan orang yang menyamar baik dan sweeet jeh depan kita. In the end of the day, we ended up crying alone, she doesnt care at all.

Ketiganya, tak payah nak buat baik sangat lahh. Nanti dah tak dpt layanan sepatutnya, menggelabah nangis-nangis depan Fatah. Kesian Fatah jadik beban dia pulak nk pujuk

Keempatnya, berhenti mengintai hidup orang lain. atau bahasa manisnya, stop stalking people's life!
Sebab life kita sendiri is away fun than others. Yeah, I love my life better than others ;). Family saya amat sporting and very supportive (abah n mak mampu nak bg keselesaan pada kitorang. keta rosak ke,roadtax mati ke,abah yg bayar. hee). And Fatah ni sgt happening and sporting ! tp dia masih menjaga batas-batas islam. ISLAMIC IN URBAN WAYs ;). Tak sukelah bakal husband yang ortodoks sangat. Tak best, tak adventurous :D. Dengan Fatah ni kalau teringin nak try makan tempat-tempat baru, teringin pegi Bangsar ke, USJ ke, PJ ke, amna-manalah dia sanggup bawa. So sy amat lah menghargai Fatah dan hidup saya yang mungkin org lain tak ada ni :)

Kelimanya, kena jadi better workers, better cikgu, kena rajin buat kerja, tak tangguh kerja, pergh..banyaklah.. sebab sy nih serius pemalehhh.. huu (LADP pun isi tangguh-tangguh walaupun due date esok. haha)

SO, apa kesimpulan daripad entry ni?
Live on your own feet ;D
INSYAALLAH ! I can make it ! :D




Fatah dan saya ke Kedah ! ^^, (vol 1)


Sepatutnya entry nih dah berkurun bertaip
Tapi malang sungguh naseb follower-follower sy kerana memfollow blogger mala hapdet spt sy..
Sorry ye guys. smoochess boleh diterima tak? :p

Okeh. Alkisahnya pd 4 Disember 2011 yang lepas, Me and my darling hav went to Kedah to find some foods to eat (??..err)
No lah..kitorg pergi Kedah sbb sy ade special meet-up with my collegemates back at my studying time
I miss them all so much !! :D

And yes ofcourse sy saja bawak Fatah jalan-jalan ke Kedah as his 25th bday present on the 2nd December
(yiks! I tak buat pun entry psl Bday dia T_T. Sory my dear..pls accept my apologies)

OK ok..cut the crap..
Skarang nak cerita sikit about the journey yang serius tak meletihkan (sbb ada orang kat sebelah boleh ajak sembang;)
Kami bertolak pagi tu which actually dah lewat, pukul 9 baru bertolak kut!  Plus tak brekfast lagi T_T
So amik mr.dear kat Precint 17 (rumah Nasriq a.k.a his friend masa study kt SAL college dlu)
So dh amik, kitorg pergi makan brekfast at Mamak Kembar P9.
Ohboy, bercinta ngn Fatah ni makan Mamak Kembar pagi-pagi memang dah jadi mcm rutin. Huu

So around 10 kitorg gerak ke Petronas P9 utk isi FULL TANK !
(WNL sure happy today sebab before this owner dia hanya mampu isi RM20 setiap kali. Hee)
So baca doa banyak-banyak, fuh kanan fuh kiri, Lets rock the road !! yeah. :D

So along the road takde ape yang spesel except gaduh, borak, gaduh, gaduh, borak, gaduh lagi T_T
Kelakar pulak rasa after gaduh boleh baik macam itu aje and sambung borak macam biasa
We took pictures along the way :)
Oh yes, forgot to tell you readers that I THE ONE WHO DROVE THE CAR THAT WHOLE DAY . Phew. Thank you for being amazed XD.

So in the middle of the journey, kitorg pit stop kat Sg.Perak
Masing-masing dah tak tahan nak buang air and Mr.dear sangat teruja dgn eskalator yang ada kat situ
Ya ya ya..masa mula-mula dulu pun agak teruja tengok eskalator in the middle of no where but now dah biasa siap boleh mengejek-ejek mr.dear lagi sbb macam orang sakai tak pernah nampak eskalator. Haha.

Along the way, what we did is only....... CAPTURING PICTURES !!
And so pathetic sebab kitorg mmg bukan pro lah bab amik-amik gambo
So tibai jelah labu. XD

Here are some of the picture. I mean LAMEEE pictures ;p














After alot of hours, we successfully managed to arrive at Sg.Petani around 2 pm
Kami singgah rumah Zirah konon nak jumpa this mummy-to-be nak amik-amik gamba suma tapi dia takde
Yang ade cuma his cute mum and her siblings, Yani, Hana and Hafifi.
So dapat singgah sekejap jelah. Hee
After that nak try cari Nasi Lemak Cinta Sayang yang super famous konon nak bagi Fatah rasa tapi keadaan kedai dah tak macam dulu
So disebabkan tak biasa tengok kedai duduk ceruk and tatau bukak ke tutup, we decide to find another foods to eat
And yes we found Pasar Malam kat area Cinta Sayang tuh jugak tapi tatau apa nama. Hee
So jalan dan jalan dapat lah tangkap 3 benda jeh kat situ sebagai alas perut iaitu

1) Tongkeng ayam goreng



2) Ini super best! sedap gila apam balik ni !



3) and last sekali air minum (takde gambar)



And after that and this and that, kitorg terus pegi ke Jitra
Sampai Jitra singgah makan dulu kat Hijrah Cafe, Alor Setar yang super best! :D
Lets check out what we eat ;)

kuetiaw kungfoo

Blackpepper chicken chop

Cheesy chickenchop





* Ok bersambung later..tak larat taip. hehehe*

Tuesday, December 6, 2011

Fatah, saya sudah terbukti serius ! ;D


Saya jalan-jalan blog atau blogwalking kat blog junior sy
and sy jumpe entry yg sangat best utk kite semua perempuan-perempuan tak single untuk di share kan :)

Ini link budak junior sy yg tersayang ni ;)
Kliklah eh..serius tak rugi ;)


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BILA PEREMPUAN SERIUS DALAM PERCINTAAN



NI ENTRY TENTANG “BILA LELAKI SERIUS DALAM PERCINTAAN”
NOW KITA TGK PLAK BILA PEREMPAUN SERIUS DALAM PERCINTAAN YEA..

1. Perwatakan kamu yang selamber dikhalayak ramai tidak menjejaskan sedikit pun mood gadis kamu untuk berjalan bersama kamu

2. walaupun adakalanya kamu memakai pakaian yang tak bergosok pun si dia senang apabila bersama kamu

3. menghabiskan masa setiap pagi untuk mengejut kamu dengan mendail no telefon kamu atau menghantar mesej kepada kamu untuk mengejutkan kamu solat subuh memandangkan malam td ada perlawanan kelab bola kegemaran kamu

4. menghadiahkan hadiah pada HARI JADI KAMU dengan hati yang ikhlas di mana hadiah tersebut di beli secara online memandangkan payah sangat nak carik kalau berjalan satu Malaysia ni

5. tetap tenang bersama kamu walaupun KAMU MENINGGIKAN SUARA

6. tidak MENITISKAN AIR MATA dihadapan kamu walaupun KAMU MELUKAI hati si dia dengan SENGAJA atau TIDAK SENGAJA

7. memahami karier kamu sebagai SEORANG INSAN YANG PERLU MEMEGANG TANGGUNGJAWAB KEPADA KELUARGA KAMU TERLEBIH DAHULU

8. meletakkan diri selepas ALLAH, IBU BAPA, KELUARGA, KERJAYA

9.  tidak mengungkit KISAH PERIBADI kamu

10. tidak meletakkan tahap pelajaran atau MEMBEZAKAN tahap pelajaran dengan KAMU

11. cukup sekadar kamu sedar TANGGUNGJAWAB kamu kepada KELUARGA kamu terlebih dahulu dan seterusnya BARULAH KEPADA SI DIA

12. Tidak mengada-ngada untuk meminta itu ini kepada kamu

13. tidak merengek walau ada ular di dalam rumah

14. mampu menjaga diri sendiri apabila kamu berjauhan dengan si dia

15. akan merasa RINDU tatkala kamu JAUH denganya

16. akan memberikan kata2 semangat bila kamu KECEWA atau BILA KELAB BOLA SEPAK KAMU TERKANDAS

17 . boleh SUPPORT KELAB BOLA KEGEMARAN kamu walaupun si dia memiliki KELAB BOLA KEGEMARAN SENDIRI

18. mempelajari aktiviti seharian kamu

19. GOOGLE segala bagai info untuk membantu kamu MENDUDUKI PEPERIKSAAN dimana bila bersembang korang tak sembang kosong walaupaun ada 24 JAM masa sebelum MENDUDUKI PEPERIKSAAN

20. membantu kamu dengan MENGEMASKINIKAN segala bagai FAIL untuk memastikan KAMU TIDAK DIPANGGIL oleh PENSYARAH sekiranya MQA SERANG

21. memasak masakan KEGEMARAN kamu walaupun PADA KETIKA ITU SI DIA SEDANG BERGELUMANG DENGAN ASSIGNMENT SEGALA BAGAI

22. menjaga air muka kamu walaupun ketika itu KAMU TIBA2 TERGELINCIR KETIKA BERJALAN DI ATAS LANTAI YANG BASAH

23. dengan rela hati menaip segala bagai KISAH COUPLE kamu ngan si dia di dalam BLOG

24. sabar menunggu KAMU MASUK MEMINANG

25. memujuk kamu dengan PELBAGAI SKILL memandangkan kamu ni KEPALA BATU

26. sedaya upaya membantu JIKA TERDAPAT SEGALA KESULITAN YANG DIHADAPI

27. tidak KISAH kamu nak BERKAWAN dengan SIAPA, JANJI KAMU TETAP MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB KAMU IAITU MENJAGA SI DIA

28. sabar dengan DUGAAN dalam MENANGANI PERANGAI KEBUDAK-BUDAKAN KAMU

29. sentiasa MESEJ atau CALL walau KAMU TAK REPLY ATAU ANGKAT

30. sentiasa mendokan KESEJAHTERAAN KAMU

31. BERSIKAP DEWASA DALAM MELAYARI KEHIDUPAN BERSAMA KAMU

32. menunjukkan PERASAAN ingin MENGENALI AHLI KELUARGA KAMU

33. sentiasa BERTANYAKAN KHABAR IBU dan BAPA kamu

34. sanggup turun SELATAN - UTARA untuk bersama kamu untuk menemani kamu menghadiri MAJLIS PERKAHWINAN sahabat kamu

35. menyediakan BAJU MELAYU kamu atas PERMINTAAN kamu untuk di pakai DI HARI RAYA YANG MULIA

36. membuat KUIH RAYA untuk kamu memandangkan KUIH RAYA yang kamu minati susah nak dapatkan dipasaran

37. KAMU adalah orang yang pertama di cari SEMASA DI PAGI RAYA




JIKA KAMU MENJUMPAI GADIS SEPERTI INI, MAKA INI MEMBUKTIKAN BAHAWA SI DIA AMAT SERIUS MENJALINKAN HUBUNGAN BERSAMA KAMU…
BERI RUANG UNTUK MENYELESAIKAN SAGALA BAGAI MASALAH DAN BUKAN DENGAN MEMBUAT KEPUTUSAN YANG AKHIRNYA MENGUNDANG KECELARUAN EMOSI….


Thank you Lyana Mahat sayang..credit to her for this entry ;)

10 Petanda Dia Jodoh Kita


Taken from the blog (click the coloured words words to find out more;)


Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)
Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?
Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :
1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.
2. Senang Bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.
3. Terima Kita Seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.
4. Sentiasa Jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.
5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.
6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?
7. Memahami Diri Kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.
8. Tampilkan Kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.
9. Kata Hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.
10. Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
-Artikel iluvislam.com

Wednesday, November 30, 2011

My VERY Own Wedding and Engagement Invitation List.


Mula-mula sekali, nak ucap Selamat Pengantin baru buat semua kawan-kawan yang telah menjemput saya ke majlis perkahwinan kamu semua.
Saya hanya mampu berdoa dari jauh semoga hubungan korang semua kekal bahagia hingga akhir hayat :')
Ameen.


Engagement Day

 1) Shikin & Mustakim (the bride is my school colleague)
     3 December 2011
     Ipoh, Perak

2) Waheeda & Pok Din (the bride is my school colleague)
     10 December 2011
     Banting, Selangor

3) Suhana & Amirul (the bride is my roommate ;)
    24 December 2011 (if im not mistaken :p)
    Tanjung Karang, Selangor




Wedding Day 

NOVEMBER 

1.  Hidayah & Afiq (colleague at Putrajaya)
     Saturday, November 19, 2011
     No.50, Jalan TK5/14, Taman Kinrara Seksyen 5, 47100 Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
   
2. Nieja & Hakim (blogger friend & Nieja is Fatah's friend)
    Sunday, November 20, 2011
    264, KG APEK BANDAR PERMAISURI, 22100 SETIU TRG

3. Fakrurazi Yupi &  pasangan (the groom is my senior at I3P)
    Saturday, November 26, 2011
    1266 KG. PADANG MOKKAN, PERINGAT, Kota Bharu, Malaysia

4. Hafiz & Azeani (both are my collegemate)  
    Saturday, November 26, 2011
    P/S 225, Batu 2 1/2, Jalan Dato Kayaman, 02450 Bukit Keteri, Perlis

5. Isliyana & Gadafi (both are my collegemate)
    Saturday, November 26, 2011
    Kg. Simpang 5 Darat, Bukit Gambir, Ledang, Johor.
     
6. Qarnur & Nurul Iman (the groom is my collegemate)
    Sunday, 27 November, 2011
    No.40, Taman Jitra Indah, Jalan Hospital, 06000 Jitra, Kedah

7. Kak Amy & pasangan (the bride is my senior at I3P)
    Sunday, 27 November, 2011
    3242, Kg. Alma, 14000 Bukit Mertajam, Penang.

8. Izdihar & Mazran (my roommate's friend)
    Sunday, 27 November, 2011
    PT 3285, Taman Seri Sentosa, Kweng Hitam, 18500 Machang, Kelantan.


DECEMBER 

1. Razlan & Mastiah (the groom is my collegemate)
    Saturday at 12:00pm until December 4 at 12:00pm
    Mas : DEWAN BANDARAN SUNGAI SUMUN, JLN BAGAN DATOH, 36300 SUNGAI SUMUN    
               PERAK.
    Lan : 181, JLN BERCHAM, TMN SRI KURAU, IPOH PERAK.

2. Isliyana & Gadafi (both are my collegemate)
    Saturday, 3 December, 2011
    NO 3, KG LAHAR BUAYA, 06700 PENDANG, KEDAH

3. Adani & Faezil Ahfaz (both are my collegemate)
    Saturday, 3 December, 2011
    F 429, KAMPUNG RAGA, 06900, YAN, KEDAH.

4. Najihah & Adib (both are among my besties at I3P several years ago :)
    Sunday, December 4, 2011 
    No 72, Masjid Tinggi, Bagan Serai, Perak

5. Hanif & Maziah (the groom is my collegemate)
    Sunday, December 4, 2011
    Dewan Masjid At - Taqwa, Mak Mandin , Mak Mandin, 13400 Butterworth, Pulau Pinang.

6. Siti Faraziah & Shahril (the bride is my school colleague) 
    Sunday, December 4, 2011
    NO. 252 FELDA PASOH 4 (f), 72300, SIMPANG PERTANG, NEGERI SEMBILAN.

7. Adani & Faezil Ahfaz (both are my collegemate)
    Saturday, December 10, 2011
    6973 lrg datok keramat, jln langgar 05200 aloq setaq kedah.

8. Athikah & pasangan (my roommate's friend)
    Saturday, December 10, 2011
    Dewan MPS, Taman Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor

9. Wan Afindy & pasangan (PISMP colleague)
     Saturday, December 10, 2011
     142, Kampung Panggas Kechil,, 02500, Chuping, Perlis, Malaysia 

10. Luthfi & Wani (the groom is my collegemate)
      Monday, December 12, 2011
      NO 9, JALAN 1, TAMAN FAUZIAH, 01000,KANGAR,PERLIS

11. Aireen & Izmee (PISMP colleagues)
      Saturday, December 17, 2011
      511, Jalan Karyna 2,, Taman Tunku Sarina, Bandar Darulaman,, 06000 Jitra, Kedah Darul Aman

12. Ain & Tayeb
      Saturday, December 24, 2011
      112-G, Jalan Maryani, Kampung Jawa, 85000 Segamat, Johor.

13. Kak Husna & Hasbullah 
      Saturday, December 24, 2011
      10881, Batu 10, Belakang Taman Salwa, Jalan Gong Badak, 21300 K. Terengganu, Terengganu.

14. Ummu Hanani & Pasangan (the bride is SEMASHURIAN!  ;)
      Saturday, December 24, 2011
      Lot 29422, Lorong PPRT 3, Kg Bukit Lanchong, 40400 Shah Alam, Selangor

15. Kak Zaza & Pasangan (the bride is my collegemate) 
      Saturday, December 24, 2011
      No.3, Tingkat 1, Blok B, Balai Polis Kuala Perlis, 02000 Kuala Perlis, Perlis

16. Safuan & Hawa (the groom is SEMASHURIAN ! ;)
      Saturday, December 24, 2011
      Felda Villa, Anjung Felda, Jalan Maktab, Off Jalan Semarak, 54000 Kuala Lumpur

17. Dian & Zhafran ( the bride is SEMASHURIAN! ;)
      Sunday, December 25, 2011
      No 15, Jalan Bukit 8/1K, 40000, Shah Alam, Malaysia 



 
  PS : pergh...berjam-jam duduk depan lappy taip sume invitation nih tau! ini yang dapat drp events kat FB.
          yang mana dalam kad tak larat nak korek-korek buh sini.

         So apa-apapun, SELAMAT PENGANTIN BARU SEMUA ! :D
 










Monday, November 28, 2011

Rojak-rojak



Guess what?
Im at my kampung right now
Granny house
N i am using my granny's wireless which is so hardcore slow :(
(well..most probably it is slow not bcos of the gigabyte package, but because it rains alot here)

Weellll...why i put Rojak-rojak as the post title is nothing related to foods or something like it or watever related to rojak the food..
I dont know wat spesific topic to write and because i really wanna write so i just gonna mix up all the words.

OMG..mengantuknyaaa !!!!
It is 1.21 am in the mornin
No wonder I feel dem sleepy..blergh.
But still I wanna write something here
Lets see what kind of thing I wanna say at this very late hour


Well......
NOTHING !
I just feel so so sleepy and my brain didnt work at this time
So I guess I just wanna say GOODNIGHT to everyone

GOODNIGHT !!

TATA ~ ^^,

Thursday, November 24, 2011

Post ini untuk Fatah





I am looking forward for next week





I cant hardly wait for the day to come

;)

Saturday, November 19, 2011

Sekolah je cuti, cikgu tak cuti pun



Akhirnya, sekolah pun melabuhkan tirainya
Budak-budak masa ni bukan main seronok sebab tak payah pergi sekolah
Cikgu-cikgu pun dapat rasa seronok sebab dapat bercuti
Tapi seronok untuk 5 minit saja bila Guru Besar bagitau kena datang sekolah jugak minggu depan settle fail and segala macam jenis dokumentasi
Yeah, great sangat

Oh, before that,
Nak bgitahu buat para readers kat sini
Yang sekolah saya, SK Putrajaya Presint 11(2) berjaya mendapat tempat pertama UPSR dalam Putrajaya
dan no. 3 dalam Wilayah Persekutuan !! :D
Alhamdulillah, memang sgt-sgt gembira
Tapi..orang kata jangan seronok sangat
Disebabkan keputusan yang amat cemerlang ini juga saya terpaksa bekerja ketika cuti sekolah selama 2 minggu
Minggu yang pertama, kena settlekan fail and dokumen-dokumen dalam fail panitia
Minggu yang kedua, kena ajar budak Tahun 6 sesi 2012 tuition Sains
Aiyakkk!!
Good sangatt !! T_T

Takpelah, ini namanya pengorbanan
Demi anak-anak bangsa tercinta, guru berkorban
Bila anak bangsa berjaya, mereka juga yang gembira, guru akan lihat daripada jauh dan berbisik dalam hati, tanggungjawabnya selesai :'). Itulah guru.

Tak sia-sia abah paksa saya amik Ijazah Pendidikan
Bukan kehendak saya sebenarnya kerjaya guru ini menjadi kerjaya saya sekarang
Saya terpaksa amik 6 tahun untuk tanamkan dalam-dalam rasa kecintaan pada pekerjaan ini
Kalau dulu tak sanggup berkorban demi anak murid, fikir mahu cuti saja
Sekarang alhamdulillah, saya sudah tidak kisah sangat tentang cuti, yang penting anak bangsa ang amat dicintai :)

Jadi, mari bekerja ketika cuti !
(Still rasa terpaksa dalam rela jugak ni. hoho)




Tata.


Sunday, November 13, 2011

Ahad yang plain


Ahad yang plain

-_____-

Tak bosan sebab ada jeh kawan-kawan sume dalam rumah
Ada jeh keja nak buat, malah banyakkkk kut keja nak buat
Tengahari siap masak banyak lauk okeh, so memang makan sedap lah today
Internet pun takde masalah, okeh jeh dari pagi sampai sekarang


BUT today is still a plain day
I dont know why
Even if I know why, can i pretend like I dont?


Aiseh. Tomorow is MONDAY ! O M G ! -_____-



PS : Rugi tak balik kampung. I guess I miss mak and abah laa.. (but its not the main reason anyway...)


The story of a great weekend : Kirkby College, Cyberjaya. (English FUN DAY!)


Saturday, 12th Nov 2011

    Its 8 o'clock in the morning. And yeah, tertinggal Subuh lagi. Bila weekend kat Putrajaya je sure terlajak-lajak Subuh. Masa nilah terfikir how great you have mum in the house (huu..rindu mak.uhuk2). Pukul 9 am kena pergi Kirkby College, Cyberjaya..ada FUN ENGLISH WORKSHOP. and its really FUN !! Sume speakers are from the overseas. Mr.Larry from US (I guess based on his American-English accent), Mrs.Judy from UK (I can guess through her very strong British accent) Fuh, I nearly cannot understand what is she saying when she says it fast, Mrs.Christina, Mr.Bug (not his real name, i write him bug because he uses a doll named bug in his activity) and others. 

   During the programme, we did alot of FUN ENGLISH activities. The purpose of this workshop is for us,the English teachers, to teach English in a fun way so pupils enjoy learning and makes them to love English so they can be more confidence to speak using the language. Ada macam-macam aktiviti during the programme cthnya masa mula program we do a circle and buat aktiviti spelling bee. Which means setiap seorang sambung ayat dengan guna satu perkataan je yg dimulakan dgn perkataan "yesterday".

And second we do activity "Who stole the cookie from the cookie jar".
A: Who stole the cookie from the cookie jar? Was it you? (pointing at someone)
B : Who? Me?
All : Yes you!
B : No! It wasnt me. Was it you? (pointing at somebody else)
C: Who? Me?
All : Yes you!
C : Yes, its was me. Because I was very hungry. So I stole the cookie from the cookie jar.

   And the most exciting activity in the circle is the one whch nak sama macam acara rebut kerusi but we do it differently. Cthnya dalam group kitorg ada 15 org and we pulled out one chair so it was 14 chairs with 15 people in the circle. Sorg akan berdiri kat tengah-tengah circle and ckp "Who loves nasi lemak, please exchange sits". So those who'd love nasi lemak akan exchange sits including dia yg berdiri kat tengah-tengah tu. Nak elak penipuan, kita boleh buat soalan yang sumeorang kena bangun cthnya :

" Who think this is correct, please exchange sits. We start with PAST TENSE"
She sits on the chair (Should be no one exchanging sits)
She stole the chair (Should be everyone exchanging sits)

or else kita boleh tanya tentang Prepositions

" Who think this is correct, please exchange sits. Its PREPOSITIONS"
The book is on the table (teacher letak buku atas meja)
The pencil is under the chair (teacher letak pensel atas meja) - No one should exchange sits
 

And we can do it as a learning process to see which pupils are weak in Grammar, or vocabulary, or prepositions and so on. The funny part during this activity is Mumu jatuh sebab berlaga punggung dgn other person in our group. Haha. Kalau cikgu pun boleh eksiden, bayangkanlah kalau kita buat dengan budak, Its sure FUN!! XD

And we have our teatime at 10am. After the teatime we do activity using station. Each of us are provided a number tag during registration and group is according to the number tag given. So my group is the 8th group. the 1st station we have is the POEM station. We learnt to do a simple and easy poem using the picture. Ive got the picture of a leaf. So we have to write out all the thoughts of a leaf. Eg the colour, green when its still fresh, brown when its autumn, dark brown when its dying. The shape of a leaf, the various of shapes. The size of the leaf and so on. So we create a poem using all the characteristics we have listed. eg : When I am happy in the sunny, I am green. When I am gloomy and its the autumn, Im turned brown. I have various shapes, sometimes its heart-shapes, sometimes its just like the shape of a needle.

2nd station is when we do the information gap. It was conducted by Larry. We have to discover what are in the shopping list by asking to the other person.

The 3rd station is Mr.Bug station. He gave each of us one card and on the card is various of words. Like mine, I only have the word HORRIBLE. But some of us have longer words like "excuse me, are you Ali?". And there are 2 people that have the same cards. Included in the activity is doll named BUG. Each of us will whisper to the doll and the doll pretend to say the word that we have using konon-konon cartoon's voice. So we can hear everyone saying their words. Mr.Bug then throw the doll to one of us and we have to act the word out so other people can guess what word that we have. Those who get the answer get a M&M's chocolate. And the doll thrown to other people in random.

The 4th station is Mrs Christina's class. We learn how to teach phonics and phonetics to pupils in an easy way. Setiap sorg akan dapat group of cards yang setiapnya ada alphabets yang di gantung pada satu ring and Christine panggil dia FAN (sbb bentuk dia mcm fan). Huruf pada FAN dibina sikit demi sikit ikut syllabus, cthnya minggu ni blajar huruf S,F and D je, so hanya ada 3 huruf ni jeh pada FAN tu. 1st activity ialah Christine bunyikan bunyi huruf and we show Christine the alphabet. Consonants all satu warna, vowels all satu warna. And ada jugak dalam FAN tu double alphabet cthnya ss,ch,th,sh and so on (based on the syllabus). And boleh jugak buat the other way cthnya Christine says chalk, so we shows Christine the C and CH. And another thing that we can do using the card is says the word BUS and we show the card of B, U and S in correct order.

The 5th station is conducted by Judy (the British lady). We play games like Uno Card. Ada dadu, ada papan game which have vowels on them, and ada bunch of cards on the board. Each player will have 5 cards each. In all the cards are words that have the vowel sounds. Permainan bermula dengan membaling dadu and gerakkan object atas board ikut bape banyak number atas dadu. And bila kita stop atas huruf o, kita check our cards yg ada words that have the 'o' sound. Kalau ada, kita kuarkan dari 5 card yg kita ada and game diteruskan, tapi kalau takde card tu, kita kena amik card atas board and game pun diteruskan dgn next player. Those who tend to finish all the cards first is the winner.

After all 5 mission is accomplished, we have our lunch altogether with the speakers. After lunch, Judy teach us how to do the Jazz Chants as easy as ABC. With the 2,3,1 bits, a good Jazz Chant created! We pick a topic such as FRUITS and we altogether lists out all the fruits we know. After we finish listing out, we sorted them into the bits. Eg : Ba Na Na (3 bits). Man Go (2 bits), Pear (1 bit). So it will be

Mango, Bananan, Pear (clap)
Mango Banana, Pear (clap)
Mango, Banan, Mango Banana,
Mango, Banana, Pear (clap)

After that we have to create the jazz chant on our own. We are divided into the group of 3. My group have done something different which we didnt use clapping as the fun part, we act out the things we say. Our topic is AROUND PLACES.

Market, Hospital, Bank
Market, Hospital, Bank
Market, Hospital, Market, Hospital
Market, Hospital, Bank

When we say Market, we do gaya like holding a basket
When we say Hospital, we do gaya the hand on the forehead (mcm demam)
When we say Bank, we do gaya pegang duit.

So because of the difference-ness, we got the loudest clap from all.
(and i like it so much *boleh bangga kejap*)

So the last activity is to check our general knowledge.
There are 20 questions given in random such as what is Pi mai Pi mai Tang tu means in English? What is 10 kupang? When you purchase 4 D's number, who do you consult? What is on TV at 8 pm? What is putu mayam in English? What is the cultural food for Kelantanese? and so on.
Group which has the highest marks, will got a chocolate bar. huu.

Finally the programme stops at 2.30 pm. And yes, we have such a great fun today! and yes we wanna do it again if theres a chance.
Thank you to all the very patient speakers.
You guys ROCK!! Seriously.

OK. till then.
Tata.
^_^




Monday, November 7, 2011

Golongan yang akan dimakbulkan doa mereka




GOLONGAN YANG DIMAKBULKAN DOA MEREKA:-

1) Orang yang berada dalam kesusahan:-
“Atau siapakah yang memperkenankan doa orang yang menderita apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghapuskan kesusahan, serta menjadikan kamu pengganti menguasai bumi? Adakah sebarang Tuhan yang lain bersama-sama Allah? Amat sedikit di antara kamu yang mengingati.” (an-Naml:62)

2) Anak soleh yang taat kepada ibu bapa:-
Diriwayatkan daripada Umar r.a, bahawa baginda pernah berkata mengenai Uwais bin ‘Amir: “Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda (maksudnya): “Akan datang kepada kamu Uwais bersama rombongan dari Yaman. Dia pernah ditimpa sopak lalu dia sembuh melainkan satu tempat sebesar wang satu dirham. Dia memiliki ibu yang sangat ditaatinya. Jika dia berdoa pasti Allah S.W.T akan memakbulkan, jika boleh, kamu mintalah kepadanya agar didoakan bagi kamu.” (Riwayat Ahmad)

3) Ibu bapa kepada anak dan orang bermusafir:-
Nabi s.a.w bersabda melalui hadis bermaksud: “Tiga doa yang pasti dimakbulkan Allah iaitu doa seorang bapa (dan ibu), doa orang yang bermusafir dan doa orang yang dizalimi.” (Riwayat Abu Daud)

4) Orang yang berpuasa hingga berbuka dan pemimpin yang adil:-
Nabi s.a.w bersabda, maksudnya: “Tiga golongan yang tidak ditolak doa mereka, iaitu doa seorang yang berpuasa hingga dia berbuka, doa pemimpin yang adil dan doa orang yang dizalimi. Doa-doa mereka itu diangkat Allah ke atas awan, lalu dibuka pintu-pintu langit, Allah s.w.t akan berfirman: Demi kemulian-Ku, Aku akan menolongmu…” (Riwayat Tirmidzi)

5) Orang dizalimi:-
Nabi s.a.w bersabda kepada Muaz bin Jabal r.a ketika mengutusnya ke Yaman: “Takutilah kamu doa orang yang dizalimi kerana tiadalah sesuatu penghalang antara doanya itu dengan Allah S.W.T.” (Riwayat al-Bukhari)

6) Doa seseorang muslim buat saudaranya tanpa diketahuinya:-
Umm Darda’ r.a meriwayatkan hadis, bahawa Nabi s.a.w pernah bersabda: “Sesiapa yang berdoa untuk saudaranya di belakangnya (tanpa pengetahuannya), maka malaikat yang diwakilkan kepadanya akan berkata, amin dan bagimu sama dengan apa yang kamu mohonkan itu..

Taken from FACEBOOK.




Eid Adha wishes





Mari kita tepuk dinding blog sama2
pergh, memang BERHABUK sakan !




Hari ini Isnin, 7th November 2011
bersamaan 11 Zulhijjah 1432H

Semalam pula ialah 
















bermakna



Hari ini ialah hari kedua kita menyambut Hari Raya Aidiladha
(err..abah kata manada raya sampai 2 hari. hehe)



So rasanya belum terlewat utk saya mengucapkan


Thursday, October 20, 2011

(EDISI WAJIB BACA #1) Diary Seorang Isteri :'(




Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.
"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi. Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ...."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak. Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania.Nisa berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati .

Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa.

Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.
Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa mengandung.Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. .Nisa dah 2 bulan...Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa. "Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa pada Zakri .

"Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi. "Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kanNisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal,tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju.

Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada .Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah. "Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu" marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh.... heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk Zakri lagi pada Nisa. "Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama.

"Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri. "Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya kedunia,"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif.Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga.

Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput...macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula...bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh...Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya. Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding...Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi ke sana untuk menolong.

Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan "kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang aja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya. "YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan menangis.Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan embengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je....."Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah caf?. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan.

"Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau...mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi.

Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ."panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I atang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari. "Lan. Kau kut aku, Nisa tak sedar diri ..."ajak Zakri pada Lan. "Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa....baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk minta simpati...tetapi sebaliknya.. ...Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil...

"Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan,kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di iarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering....membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. . Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.
Abang,
Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan ... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa.. Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti kita baru kahwin...Abang panggil Nisa AYANG...terasa diri dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang...mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA.
Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka...Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang. Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malangkerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging nisa....tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang..Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa...Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.
Wassalam.

Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua.
Doakan Nisa.
Ikhlas dari
Nur Nisa


Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya...setiap perbuatannya. ..seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya...kejamnya aku...Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri.

"Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu.. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya...meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan ...YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH.

Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH....akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis.

"YA ALLAH ,Zakri,Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak...kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa....

source :
Saya rela undur diri untuk lihat dia bahagia

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...