Friday, January 7, 2011

Malam yang PANAZ ! KontroBASI



Td mcm biasalah buat BW jumpe rakan-rakan blogger
Aktiviti sapa menyapa
Aktiviti tegur menegur espcially yg BW and komen blog kite
Tup-tup sampai satu belog nih dia tegur psl ENTRY MENGJENGKELKAN : GADIS TUDUNG, SHAWL MELARAM yg ditulis oleh seorg blogger "anynomous" bak kate Cik Epal. Haha! Terbaiklah Cik Epal!

Walaupun hmpir 2 thn berkecimpung dlm dunia belog, tp dlu tak pandai sibuk-sibuk cari kenalan
Just tulis sbb nak luah perasaan
Sbg analoginya sblm nih sy duk dalam cengkerang
Skrg nih bila dh mkin aktif ( keluar dari cengkerang), hati jadik saket lak bila tgk byk blogger bergaduh
Haiz.
Apo nak jadik ntah

Dahlah dalam dunia realiti kita mmg byk musuh
Sana tak betul, sini tak betul (merujuk pd kes politik skrg)
Dalam dunia maya pn nak ada benda sama
Abeh tuh kat manenye kite nak rilex chillex bagai ?
Tak paham .. tak paham..
Byk sgt gaduh sesama blogger
Please lah make the world a better place boleh tak?
Adoi!

Nk tau ke cara-cara nak elak gaduh, maki, kutuk (mujur takleh terajang bagai kan?)
Meh nak kasik pendapat sendiri camana agaknya nak elak kontrobasi nih.

1) Korg wahai blogger-blogger sayang tak perlulah tegur cara tak KEMAS.

Tau tak cara tak kemas tuh apa? Cara yg boleh dikira kejam nih ialah bila kau org SOUND DIRECT blogger-blogger tertentu kat entry korg. Siap petik NAMA ! Weyh, tak baiklah buat cmtuh. Kalau tak puas hati terus gtau dia dalam komen ke, dalam YM dia ke, jgn bg dia malu. Bila dia malu, dia marah. Bila marah, benda nih akan berlarutan lah smpai anak cucu cicit kau org. Tak ke haru biru tuh.

2) Maki hamun siap ngan kata-kata kesat. Pakej lengkap!

Babe, janganlah sampai maki-maki blogger lain babe. Kesian org tuh. Dia salah apa yang besar sgt smpai kau maki dia tahap petala 7 tuh? Fikirlah sket apa agaknya perasaan dia. Memanglah kau nak kata dia pun sama maki kau balik, tapi sapa yang start buat kontrobasi nya? Entah kau org penah jumpe entah tak blogger yang kau org kutuk tuh. Tak ke mcm budak-budak tak gentle langsung. Trylah maki depan-depan. Ada kau org berani?

3) Betulkan niat kenapa anda BERBLOG

Yang ini plg penting. Tgk niat kita blk. Kalau korg niat berblog sekadar suka-suka atau nk share masakan (oh mat gebu :), atau nk share idea atau apa-apa ajelah janji yang baik-baik, ALHAMDULILLAH. Tapi ade sesetengah blogger nih kelihatan sengaja membuat blog utk membuat onar di dunia maya especially di dunia belog sndri. Haiz. Apelah yang kau org dpt dgn buat belog hentam menghentam nih? Sekadar kontrobasi dapat DOSA buat apa? ASTAGHFIRULLAH AL AZIM

4) Jgn KOPIKAT entry org

KOPIKAT means copycat and paste. Tiru dan tampal. Ish. Tak baguslah. IF, kau org nak jgak entry tuh, minta izin blogger. Takdenye dia nak kedekut ngn kau org punya. Pastuh kalau dia dh beri keizinan apalah salahnya kau org buat back link utk dia. Itu tanda terima kaseh kau org yg plg mudah utk dia. Tak payah nak ckp terima kaseh hari-hari. Idea utk tulis entry nih bukan senang nak generate tau. Kesian kat blogger yang generate idea bagai nk pecah kepala, kau org pulak sedap-sedap amik gitu aje. Tak baik ooo.

5) Jgn paksa blogger lain FOLLOW kau

Ohh..ini mmg dikira tradisi nih. Dulu aku pon xtau. Tapi lama-lama aku belajar sndri bila kita blogwalkinga and baca teguran-teguran blogger lain kita improve. ALHAMDULILLAH. Skrg sy dah tak tulis kata-kata mcm " I follow u, u follow me back okeh dear (smile)". Pleaseeeeeeee blogger-blogger sayang. Please tinggalkan habit tak bagus nih. Setiap pekerjaan kita haruslah dilakukan dgn ikhlas. Same goes to blogging.

6) Korang SENYUMLAH setiap kali tinggal jejak kat rumah kawan-kawan lain

Okeh. Ini satu tipslah. Bila korg singgah kat rumah kawan-kawan (shoutbox, shoutmix, comment box dan seumpamanya), korg buatlah isyarat senyum mcm nih :). Atau ^_^. Atau :D. Atau apa-apa jelah. Ini boleh automatik buat tuan rumah tuh sejuk hati memandang nama kau org. Kau org akan automatik dicop RAMAH TAMAH dan SOPAN dgn tak semena-mena. Inilah permainan PSIKOLOGI. So cube amalkan ^_^.

Ye..aku tau. Aku bukan blogger senior nak bragging psl itu ini nak bagi nasihat ke apa. Aku cuma keluarkan pandangan 3 sen aku aje. Kalau kau org baca and rasa sesuai nak ikut sgt dialu-alukan ^_^. Aku buat nih sume sbb aku sayang kawan-kawan blogger aku. Aku nak kita jadi komuniti yang menarik sehebat alam realiti.

Apa-apa pun aku minta maaf eh kawan-kawan kalau ada terkasar bahasa ke terlanjur kata. Maafkanlah daku..^_^

PS : Malam nih guna AKU, KAU aje sbb nk tnjuk mood keras. Kalau entry biasa-biasa guna polite language SAYA, KAMU ^_^. Hee.. Sorry.


Sayang kau org banyak-banyak ^_^

9 beautiful judges:

Shag said...

Wahh~ Shag panas semalam. Sakan mengamuk tapi bukan kat belog. Kiki :P

Kak Dilla masam~

iwan_dextrous said...

yup..pning dgn dunia realiti n maya pada..hahaha..byk sgt konflik..tp nie lah lumrah dunie kn..

kdg2 kte x cri psl ngan blogger len pun tp dorg yg mlekan dlu

Dextrous cyber life

alia shahira said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

terbaik terbaik! panjang betul entry haha, bace before tdooo :P

tau xpe. makin lame blog ni mcam tempad bermusuh plak. haish. ape nak jadikk huhu cuak gak kalau jadi cmtue. harap2 kite ni bersih dari semua tue.

aminnn :)

Siti Safiyyah said...

sis dilla sayanggg...haa ini ramah ke terlebih ramah dah ni??haha

pasal kontrobesi tu bru bce gak. tahla no komen. hehe, tapi kan saya setuju 200% tips yg sis bg tu. bab i follow tu uhuk uhuk mmg kite serupa..haha :D <-- sejuk tak mata memandang?? :P

luvYOU said...

shaggy bushuk! :)

iwan ~ tau xpa ..mcm2 hal. xpalah iwan, kite wat hal kite ajelah :)

alia ~ hehehe..macehlah ilah yek. sy pon cuak gak. takut kalau2 ade blogger tak puas ati ngn sy

siti sayangggg ~ kak dila lglahh baru bace..gogogohohoho

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau nak menegur.. tegur cara baik & jgn point mana2 blog or blogger.. so takde la nak jd pergaduhan. silapnya blogger tu point nama blogger lain walau entri dia dah bagus tp jd cacat sbb cara tak kena

BUNGA said...

berbelog untuk cari kawan, bukan cari lawan.. betul dak? :)

munna said...

betul tu kak munna setuju sgt dgn luvYOU... kita berblogging nak tambah kawan bukannya nak tambah lawan...

Shag said...

Kak Dilla masam! Kiki Datang nak komen tu je :P

Oh ya. Tahu tak Khairul Fahmi dan Elia kahwin?

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...