Monday, November 15, 2010

Sifat Gadis yg Baik (Mcm sy. Haha!)


Assalamualaikum

Buat stalker-stalker
Follower
Fatah tercinta :)
Cik Ain

Kat sini sy nak kongsi satu maklumat saya dapat dari satu web.
Tp sy akan terjemahkan ikut cara sy sendiri
So silalah jejaka-jejaka di luar sane ukur sndiri samada gadis2 anda sedang rindukan anda
(cik fatah..sila ukur sndrik ye… sbb sy taknak gtau awak sndri yg sy rindu awk atau x :P)

SIFAT GADIS YANG RINDUKAN JEJAKANYA

1) Lemah lembut
 
Cube korang sume tgk gadis-gadis korg mase dia syok sembang dgn kwn2. Adakah dia salu bernada keras? Atau suke bentak2? Atau suke marah2? Atau sebaliknya dia sopan dan selalu lemah lembut dalam berkata-kata? Krn inilah ciri2 si gadis kamu apabila dia berkata2 kpd kamu dan family kamu a.k.a bakal mertua 

(ps : Fatah, adekah sy sopan? Better u say yes!!!...if not tgklah nnti merah2 kt lengan :P)

2) Berjimat

Agak2 ade x jejaka yang nak kt gadis boros? Nnti bila dh kawen abeh duet korang die kikis. Duet die mmg duet dielah, duet korang duet die jugak..haa..parahh tuh. 

(ps : Sy bkn jenis suke shopping2, tp salu jeh duet abeh. Xtaulah ke mana…haiz)

3) Ambil Berat

“ Cane eh die leh tahu ulangtahun mak ayah aku?” atau “Cane eh die boleh kenal adik2 ku padahal aku tak penah gitau apa2 pun?”
Itu adalah satu petnda sgt bagus. Die betul2 amik berat hal kamu dr sekecik2 kuman smpailah sebesar2 dinasour. Padahal korang lum kawen pon :). Bila kamu blk keje, dia akan smbut kamu dpn pintu dgn segelas air sejuk. Kalau lum kawen, habis jeh waktu keje die akan msg kamu bertanyakan keadaan kamu. Atau bile kamu saket, si gadis lah org yg plg risaukan kamu dan snggup menemani kamu sehingga si jejaka tertidur. Hal2 kecik camnilah yang akan menguatkan lg hubungan antara jejaka-gadis sbb gadis mmg dilihat sgt2 mengambil berat.

(ps : Fatah, sy kalau boleh nk sedut semua sakit2 awk biar sy yg sakit bknnya awk)

4) Penyabar

Kamu telah terlewat setengah jam semasa kua dating dan si gadis telah tunggu setengah jam kelaparan tp die tetap tidak marah pd kamu. Atau kamu telah cancelkan temujanji yg telah dirancang sejak 2 mnggu yg lps dan mcm2 persediaan telah dibuat oleh si gadis atas alasan2 munasabah, tp si gadis tidak mrh malah terus tersenyum dan berkata “takpe, mungkin lain kali” dgn senyuman :) Sifat penyabar ini sangat penting krn kesabaran boleh membantu meredakan masalah atau membantu suasana supaya tak jadi lebih buruk. This is good and important for a relationship especially for husband and wife.


(ps : Fatah, adekah sy tergolong dlm kategori ni….i hope so…..)

5) Sederhana

Cube korg wahai jejaka2 tgk gadis2 kamu samada die suke melebih2 dpn member-member nya? Adakah dia suke show off kan handbag baru die dpn kawan2 die? Gadis yg suke show off ni dan x sederhana menunjukkan gadis tuh xde konfiden dgn diri sndri dan sedang menutupi kekurangan yang ade pd dirinya. So die sengajalah nk show off kan benda yang lebih menonjol dr diri die. Ini mmg tak bagus utk mse dpn okehh… Tak ngaku kelemahan diri punye org..haiz.

(ps : Sy rase sy dah cukup rendah diri sbb sym mg lebih rendah dr awak kan cik Fatah :P)

6) Jaga kecantikan (tp bkn mekap tebal2)

Xdelah mksdunya nak cantek tuh kene mekap tebal2 tp ckuplah die jaga penampilannya supaya kemas dan sejuk mate nk pandang. Jika mase kua date tuh die pkai mekap tebal sgt smpaikan org2 sekeliling suke pandang and die suke dipandang2, so korg berhati2lah. Jaga kecantikan tuh bererti cukplah jage penampilan secukupnya di waktu dan tempat yg sepatutnya.

(ps: kalau dh kawen tuh, korg mekaplah dlm blek mase nk tdo..barulah tertarik, menarik biniku mmg da bomb.. hehe)

7) Dewasa dan bijaksana

Adekah si gadis perangai cm budak2 dan xleh buat keputusan sendiri? Jika ya, maka korang kenalah bekerja lebih keras untuk mendidik gadis korang menjadik lebeh matang. Sebab ketika dalam kesusahan, jejaka amat memerlukan bantuan dan idea bernas dari seorang gadis yang dewasa dan bijaksana dalam mengambil keptusan.

(ps: Sedang belajar menjadi lebeh matang ..insyaAllah. Demi family dan Fatah)

8) Taat beragama

Agama adalah satu pegangan hidup utk kita manusia. Taat pada agama juga menunjukkan gadis itu akan mudah taat kpd kamu. As simple as dat kan :). Pegangan yang baik pd agama juga menunjukkan gadis tu punya prinsip hidup yang bagus dan baik.

(ps : Sedang berusaha meningkatkan ilmu tentang agama..insyaAllah)

9) Keibuan

Nak tgk sorg gadis yg ade sifat nan satu nih mudah aje, tgk die tak kekok pegang budak2 kecik and pandai layan dah dikira oraitlah tuh. Kalau nak lebeh2 sket, Nampak die pandai menggendong baby, die pandai bancuh susu, dia pandai mandikan baby, pandai buat baby tidur…ini lagiiiii orait. Tapi benda2 nih boleh belajar. Alaaa…kamu sndri tau kan samada gadis2 kamu tuh ade sifat ala2 ibu atau tak. Hehe. And its good for ur future planning by da way )

(ps : mujur saya nih guru. So automatiklah sy kene suke budak. Hehe. Kelebihan sy kat cini. Alhamdulillah)

10) Tabah menderita dan sanggup bekerja keras

Ini ialah satu ciri pd seorang gadis yg agak payah nak carik, especially zmn skrg. Sume bende nak senang. Ade sesetengah gadis dh biasa “disuap” so die mmg tak reti susah dan taknak jadik susah. Jika sorg jejaka tuh dh jumpe sorg gadis yang sanggup sama2 derita dgn kamu dan sanggup bekerja keras dgn kamu, kamu dikira sgt2 bertuah dan hargailahh dia)

(ps: Harap2 sy ade sifat dalam kategori nih)

2 beautiful judges:

SINGALAUTMETRO said...

Ain kata bagus. Nurul kata baik. Syiqah kata elok. Saya kata okay..kalau ada lagi kriteria yang dicatatkan tentu lagi bagus. Tapi kita tak kan dapat semuanya kan..yang dah ada itu pun cukup baik. Susah nak cari sekarang orang yang ada ciri-ciri macam itu

luvYOU said...

singa ~ huhu. mmg byk lg ciri2 yg perlu ade pg sorg gadis yg baik... tp ini cume short list dr pendapat sy aje..

lain periuk lain keraknya
lain org lain pendapatnya
awk pon msti ade pendapat sndri kan? :)

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...