Friday, October 22, 2010

Kisah Chalet Terapung dan kami adik beradik :)

hotdog
akak dan ayam2 nya

mereka dan bakar-membakar

makanan secara buffet

sate itu amat lah sedapppp!

hasil tgnku.. 6 kali goreng beb!

mase makan!!!
Assalamualaikum

Hye stalker2 terutamanya cik nurulain :), cik ain jamil, cik FATAH ku syg :) dan semua2 lah...hehehheehe

Nak cite satu alkisah pada 15/10/2010, Jumaat.
Saya dan rakan2 satu coursemates seramai 30 orang (daripada jumlah 58 org) telah berjaya jua akhirnya untuk mengelolakan satu percutian yang super best! di chalet terapung Bukit Kechik, Sg.Petani, Kedah. All the way from the beginning of the process of going sampailah ke end mmg super best!

Disebabkan percutian nih di plan 60 percent oleh housemate ku, zirah :) so secara automatiknya budak2 rumah ku terlibat paling aktif dalam penyediaan makanan dan pengagihan chalet2 kpd kwn2 yg terlibat. So petang khamis tuh bertungkus lumuslah kami ke pasar malam Jitra (my fav pasar malam ever!) untk membeli brg2 basah spt sayur, garam, gula dan sebagainya. Pembelian ayam telah disempurnakan oleh ibu Paan iaitu cik Noni (maceh cik NONI !!! muah!..love u:) Zirah pulak ptg khamis tuh die blk rumah utk penyediaan makanan2 yang lain spt sate, jagung, barang2 utk BBQ nite kitorg dan lain2 lah. Kitorg bayar lebeh kurang rm30 per head temasuk tinggal di chalet yang super sejuk sbb ade aircond (gile x tgh2 laut ade chalet kayu yang kampung tapi beraircond...gempak seh) and kos2 utk bahan2 makanan yang sgt2 banyak..last2 x habis makan pun letih masak jeh...huhu.

Yg bestnye parent zirah pon ikut same. And the best part is diorg nih dahla sgt2 sporting.. Kesian mak zirah dielah yg tungkus lumus masak air, buat sarapan kt kami..hehehhehe....nasibla sape suh ikut kami...kami nih anak2 dara bangun lewat pagi..hehe.. Tapi kehadiran mak abah zirah mmg sgt2 dialukan sbb diorg lah penyebab vacation kitorg menjadik. Abah zirah siap bawak bahan2 utk memancing and siap ajar budak2 laki nih mancing ikan .. Tahniah buat Pijan sbb dpt pancing 2 ekor ikan gelama n plg terbaik daus lah dpt sangkut satu ikan tanpa gune batang pancing pon..tahniah2 ! :)

Jumaat tuh geng2 umah bangun pagi seawal jam 7 (aduh...awal gilak!) and terus siap2 nak marinate ikan. Kami dh siap2kan rempah ikan sbb elyana dh pinjamkan blender. tq El ! and then call elyana mintak tlg belikan sarapan roti canai (yes! xyah kuar beli sarapan utk dak2 nih..hehhee) Cik noni pun dtg dgn pakcik hasiri n paan utk hantar ayam. And best sbb dorg bawak brekfes free!! yeyeyeyeyye! :) and mase elyana sampai tuh kitorg dah pun siap2 basuh ayam n marinate ayam. tinggal nak masukkan dalam box aje ayam2 tuh sume. Oh lupe lak..thanx to syed sbb bg pinjam periuk kukus. Kami kukus ayam tuh dlu supaya esok2 nk bakar senang..dh sepruh masak..huhu. Zunaira kate nak dtg tapi kami gelakkan zu sbb datang pon xde watpe...sume bende dh siap pong..hehehhe...

So after sume abih kami usahakan, kami pon melantak sarapan. Around 12 pm tuh kami siap2 nak betolak. Kami dh janji nak konvoi n sumeorg akan tunggu kat Shell Taman Mahsuri kecuali geng2 budak cina. Mase kami sampai kt Shell tuh geng2 kete syed dh sampai. Ade dlm tuh Gg n Shafizan. And then 20 minit kendian barulah Elyana dtg dgn AGL bawak ct, acha, zu and aima. Lame gile elyana bersiap. WHC pun dtg after setengah jam. Kitorg pun tnggu lah geng2 WUB yang super lembab (sory peja..hehe).. haih...manelah mamat2 nih sume...apesallah lambat bebenor.. Dh sejam tunggu nih x muncul2 pun..dah berpeluh dh badan den nih haa.. After sume dh berkumpul, kami pun gerak. Geng2 kete syed and deli ikut jalan highway, manakala kami yang lain ikut jalan kampung sbb nak save duet tol..hehe.

Mase tgh2 konvoi tuh pp bawak WUB punyelah lembab. Dahla lembab, asek ke kanan ke kiri aje... Haih...geram ceq geram.. (Sory ye pp..hehe) Saya dahla seorang pemandu wanita yang suke speeding, rase mmg nak speed jeh jauh tinggalkan dorg..tapi masalahnye sy x reti jalan :( wuuu...so ikut jelah WUB tuh dr belakang. Die ke kiri, sy ke kiri. Die ke kanan, sy pon ke kanan..hailahhh....tensen. And then tetibe terlihat DAV (kete ashraf) meluncur laju. Yes ! Yes ! bye2 WUB, sy mau ikut bontot DAV pulak. After dat mmg sumenye smooth sbb DAV mmg amat laju. Suke2 ! :)

Sampainya kat SP tuh, geng AGL dan WNL mmg kelaparan teruk. Spjg jalan carik restoran asek terlepas aje. Cian cik Piqa kesayangan sy krn kelaparan..hehe. Akak n Paan kt seat belakang dh berlumba2 tidur dgn nyenyak..cish ! huhu. And then WNL pulak follow AGL ke satu tempat makan kt Rasa Sayang Resort. Sebenanye sy tau dh tempat tuh. Dulu selalu makan dgn Kamal. hehe. Saya, pqa, akak, paan, elyana, mardiah, aishah, zue and aima makan dgn sgt lahap. Eh! yeke? sume makan dgn sopan kut kecuali saya, akak, pqa n elyana kut. ini geng2 xleh lapar nih. hehe. after dat kami berpisah. AGL g umah zirah ikut jalan selatan and WNL ikut jalan utara. Last2 sampai same jeh timing die..haiz.. huhu. Sampai umah Zirah, tgk si KAY (kete syed) and WHC dh sampai lame dah. And then kitorg gerak terus ke chalet terapung Bukit Kechik.

Sampai2 jeh kat chalet jam dh pukul 3.30 ptg. Kat sane dh pun sampai geng DAV (ashraf, daus, aslam, capik, pijan) and geng WUB (peja, pp, soon you, syazwan). Dorg lambat sbb dorg g solat jumaat dulu kat satu masjid mase kirog ondaway tuh. Bagus kan dorg nih? :) So kitorg sampai2 jeh trus budak laki tlg bawak brg2 masak. Yg plg penting brg2 dalam bonet kete sy !!! Sepjg jalan sy dan piqa mmg xtahan bau chicken marinated yang kitorg buat tuh...nyucuk2 idung! arghhh... amiklah..amiklah cepat.. Abeh lah bau kusyen kete den nih ha....bau ayam cmpor rempah2 daa.. huhu.

Okeh. Gile arh ! Sampai jeh kt chalet terus rase sgt2 mesmerize. sgt cantek woo ! FATAH SAYANGG..nanti kite dh kawen kite dtg cni yek...sgt2 cantek lah wak !... wuhoo... :) pengagihan chalet telah pun dibuat oleh zirah. kami yang tamak ini telah book keempat2 chalet yang ade kt sane. haha! padan muke org lain kami dh book sume. sy, akak, pqa and zu dapat duk sebumbung ngn mak abah zirah :) so sampai2 jeh kat sane, x sempat2 budak laki dh pegang batang pancing yang abah zirah bawak. and kitorg dak2 pompuan pun xsabar nak menggoreng makanan2 fast food kitorg cthnya donat, kuih badak and karipap. Ibu GG yang super keibuan yang jadik ketua chef menggoreng pd ptg itu..hehe..ampun gg:) Kitorg pun melantak karipap, donat and kueh badak favorite ku:) pd petang itu..

Start jam 6 barulah sibuk sumeorg nak ready for BBQ nite. Haa!! nih part yg ceq geram nih. Ade ke tempat2 BBQ sume cume abah zirah, syazwan and GG jeh yang sibuk2 nak sediakan. Mane pegi sume dak2 laki lain?? Tak patut betul abah zirah lak yag sibuk2 kt c2. Mase nih lah sy nak ngepek (bahasa akak fatimah dlm bahasa klate maksudnya BEBEL) hehe. terus sy carik sume gerangan2 yg bernama lelaki yang sedang sibuk amik gambar lah, sibuk main tali pancing lah, sibuk hirup udara segar lah..sume sy carik and membebel. Haha! garang x? garang x? and sume dak laki leh lak ikut cakap sy neh (mungkin sbb sy buat2 mate besar dan cekak pinggang mcm mak nenek..hehe) Yelah..boleh lak kite sibuk2 kat dapur dorg leh sedap2 duk kt pelantar buat2 xtahu. Dahlah banyak makanan yang akan di BBQ kan..huhu. sory ye kawan2 ku syg..utk kite jugak kan:)

Ini mmg part plg best ! Part mase BBQ ! Ade 3 port BBQ. BBQ ayam, BBQ hotdog, BBQ jagung and BBQ sate. WoW! sgt2 byk makanan itu malam. best2! Ptg tuh dh siap kitorg anak2 dara gorang nasik goreng cina. 6 kali goreng youuuuu.....fuhhhhhh!! ini sume keje den, aima, akak, mardiah n gg. GG tuh lelaki so kite panggil die IBU yek kawan2.. hehe. So bertungkus lumuslah sumeorg di belakang utk keje2 memBBQ kan sume makanan yg ade. Tak kirelah lelaki ke perempuan ke melayu ke cina ke..sumenye bekerjasama. Apa yang penting..KERJASAMA ! eh salah2..apa yang penting? Kami adik beradik jenggggg.. haha :)

Mase dorg dh nak dekat final2 BBQ tuh..dgn jahatnya sy mencurik mase utk mandi.. wakaka! korg mengadaplah bende2 alah tuh yek..saye mahu mandi jap. hehe. Abeh2 mandi jeh terus g belakang blk and tgk sumenye hampir siap. so keje sy hanyelah menyediakan meja utk menghidang makanan2 yg super banyak itu. And then dalam kul 9 bolehlah kami makan. The best part is MAKANNNNNNN !!!!!! weeehooo !!...
Sambil2 makan tuh sy adelah msg2 FATAH MY LOVER. Mase nih ade sket2 gaduhlah. Cian FATAH kene tinggal sorg2 kt MELAKA. Sorylah syg, sy xde maksud nak tinggal pon, cume amik mase kite sket utk sy kuar dgn kawan2. :)

So after kami makan. Kami pun duduk dalam bulatan. Pp telah ditugaskan utk mengacarakan aktiviti setersnya. Kami main game JENG. Game nih mengenai sifir 7. sape2 yang terkena sifir 7 atau number yang ade number 7 kenelah sebut jengg, sape salah kene denda. Mase nih sy xmain sbb bergayut dgn FATAH TERSYG. Ade lah scene nanges2 sket dalam blek tuh..hehe..sbb rindu sgt pd FATAH. huhu. So mase kuar tuh dh masuk aktiviti wajib iaitu luahan perasaan. Mase nilah dapat tgk sumeorg nanges. Sy sendiri pun nanges mcm ape jeh. Teringat habis sume kejadian dari 5 thn yg lepas sampailah harinih. (campor dgn nanges sbb rindu FATAH sekali..hehe) Yg terbaik ialah pengakuan dari Daus. Tabik kt Daus sbb mengaku pasl family dia. xleh lah cte kt sni kayh..ini rahsia kami adik beradik kan kwan2? huhu.

Kitorg sume selesai kemas and selesai aktiviti pd jam 12. After dat mmg sume girls pakat masuk blek and tidooo..zzz.. Budak boys (kecuali geng2 umah syed) tido pd jam 3 pg sbb memancing. And malam tuh mmg xsedar hp telah teroff. Bengang tol ngn hp ! Mase2 genting ngn FATAH TERSAYANG nilah ko buat hal ye fon ! Ko jgn lupe yang aku nih duk kt tgh2 laut..Kang aku campak ko masuk laut baru tau.. hoho. Esok pg bile on hp jeh tudddiiaaaaaa...penuh msg and miskol FATAH TERSAYANG. Aduhai. :) Pagi2 trus mengadap sarapan. bukan mengadap nak makan, tapi menyediakan sandwich utk budak2 lain especially budak2 laki. sambil menyediakan sarapan tuh mulut pon ade cilok2 nak ngap jugak. hehe. Mak zirah ade sediakan minuman pagi..tenkiu macik :) sayyyanggg macik and pacik and ofkos hana ! huhu. jap2..zirah, aku nak sayang apit sekali leh x? hahaha..under age kut. hehe :p (cinta cik FATAH sorg saja okeh:)

So around kul 10 tuh kami siap2 nak bertolak keluar dr chalet. Sedih jeh rase :( Bukan sbb sedih tinggalkan chalet, tapi sedih nak tinggalkan segala kenangan2 yang indah kat situ :'(. Kami sume mmg mcm adek beradik...sgt2 rapat :'( takpe2..nanti kite wat reunion eh.. And kpd encik FATAH, nnti sy bawak awk dtg chalet terapung nih kayh..honeymoon after kawen pon okeh jugak :) InsyaAllah, ameen :) And blk tuh sumeorg menuju ke rumah erni, tp WNL tak pegi umah erni. Sbb ape..adelah sbb2nya..huhu. Ade hal lain yang lebih penting, bak kate Mardiah :) Tq Mardiah :)

And berakhirlah kisah kami di chalet terapung. Ade jodoh kami, panjang usia kami, insyaAllah kami akan dtg lagi. (entah2 datang sy dh berbadan dua..wow!.. :) Ukhwah Fillah Abadan Abada. :)

So inilah gambar2 utk dijadikan santapan mata kawan2 sume :)

ayam after kene basuh oleh paan n piqa
marinate yang dibuat oleh akak cmpor idea elyana cmpor idea fadh n aima

periuk syed dan ayam2

periuk syed :)
melahap sarapan yang elyana banje and cik Noni banje

dh kat chalet :)

mase keje bakar membakar

ini ialah master of BBQ, abah zirah, pacik zolkifli :)

geng2 kuat BBQ, shafizan n syed

2 beautiful judges:

Noin Nur Ain said...

giley superb saat2 terakhir korg bsama~ suke2 tgk...

luvYOU said...

best kan??
huhu
nnti ble2 aku bawak ko and afif serta fatah dtg chalet terapung nih.. insyaAllah :)

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...