Monday, October 4, 2010

Kahwin?




Okeh.
Lame dah nak ckp benda nih.
Tapi xtahu nak cakap macamana
Fatah selalu mengingatkan saya psl kahwin .
OMG ! What? Kahwin ??
Seronoklah..seronok sgt kut..
Tak tergambar dalam fikiran how its gonna be..
On that day hanya saya dan Fatah menjadi maharaja dan maharani
Sumeorang akan dtg semata2 nak tgk kami berdua dgn hiasan yang indah dan cantik :D
And ofcourse everything must be so perfect
The cloth, the foods, the preparations, the decor, the guests, how the programme gonna run..macam2lah

Tetapi dalam pd memikirkan all those things
Saya selalu terfikir
Saya nih seronok sgt nak kahwin..AM I READY ?
I mean body and soul
Iman dh ckup ke dalam dada untuk mendampingi suami nak membantunya memperjuangkan islam di sebalik makna perkahwinan?
Sudah bersediakan segala ilmu di dalam dada untuk menjadi seorang zaujah kepada seorang lelaki islam?
Sudah lengkapkah perkakasan iman dan ilmu rumahtangga untuk dibawa ke alam perkahwinan?
Boleh jadi tertekan kut bile fkirkan ini semua..
Tapi apa yang penting kesedaran kita ke arah apa yang diperlukan dalam perkahwinan
Bila kite sedar, sekurang2nya kita tahu apa yang kita nak perbetulkan dan apa yang salah

Perkahwinan bukan satu perjudian
Kau kalah kau blah.
Salah..sgt2 salah.
Ini pendapat sy ajelah kan.. maaflah kalau salah :D
Perkahwinan ni adalah satu perkongsian hidup, perkongsian jiwa, perkongsian hati, perkongsian segala2nya di antara seorang suami dan seorang isteri
di mana si suami bertindak menjadi pelindung kepada si isteri dan isteri menjadi pendukung kejayaan suami dgn melengkapkan suami dgn pakaian, makanan dan keselesaan hidup.
Dalam menyusuri hidup sebagai status bujang nih...sebenarnya kita kena tahu juga asas2 yang penting dalam menuju alam perkahwinan
So kat sini secara spesifiknya saya akan berckp tentang diri saya ajelah ye ... hehe

Sebagai seorang anak perempuan yang belum disunting oleh mana2 lelaki (tp sure lah im not available..:), atleast sy kena tahu memasak. Ilmu memasak itu penting krn org2 tua kata cara nak ikat suami senang aje iaitu dgn air tangan kita sendiri. Makna air tgn kat sini ialah makanan2 yang kite masak. So kalau kite sayang suami kita, kita haruslah selalu memasak makanan yang dia suka. Bukan susah pun nak masak nih. Bak kata mak saya, "alah kak, akak campak jelah bahan2 penting cth mcm bawang merah, bwang putih and then garam. Konfem jadik punye".. Senang jeh mak saya mengajar masak kan?? huhu. Tapi sebenarnya maksud mak kat sini, saya kenalah sentiasa mengupdate kan diri sy dgn ilmu2 masak dgn tlg mak masak kat dapur. Esok2 dah biasa dgn resepi, kite boleh campak aje bahan2 nak masak sbb kita dah arif tentang apa yang perlu ada dalam masakan kita. X perlulah nak guna sukatan mcm bape cawan ke, bape sudu ke..malu kat mak mertua kut nanti.. :) (malu kat ibu manis nanti)

*ibu manis refer to ibu cik Fatah sayalah :)

Okeh. selain memasak, apelagi benda basic yang penting. Mengemas ! X kirelah mengemas apepon. Mengemas umah, mengemas halaman umah, mengemas katil, mengemas almari baju..dan sume2lah yang sewaktu dengannya. Esok2 dah kahwin xkan nak biar umah bersepah. (Tapi bab mengemas nih pun aku masih dapat gred B lg. Bukan sbb x pandai tapi malas.hoho) Malu lah esok2 kahwin mak mertua nak dtg umah nak tidur umah tgk2 umah macam kandang. Kalau mak mertua kita datang umah and tetibe teringin nak tido hotel tuh kita paham2lah eh. Kenalah g tengok apa yang patot dibuat dan dikemas.

Selain tuh ilmu menjahit. Ohhhh...yang ini mmg jam. huhu. Saya sgt2 low dalam jahitan. Tgn x bape nak seni. OMG ! Dahlah ibu manis pandai jahit. Habislah.. Okeh cik Dilla, sile upgrade kan diri anda yek. Malu nanti kalau dah kahwin cik Fatah hulur sluar dia yang koyak pd ibu manis. Ish2. So, sile install cip2 yang mengandungi ilmu2 menjahit dalam otak mulai skrg yek. Esok2 nak sembang pun senang sbb ibu manis sgt berminat tentang jahitan. :))

Okeh apelagi eh benda2 basic yang kita perlu tahu. Mungkin perkara2 mcm cara menjaga hati family mertua, cara bercakap, cara menguruskan diri, suami dan anak2, cara menjaga institusi kewangan keluarga dan sebagainya lah. Tak larat nak listkan semua. Skrg nih, nak ckp sket psl institusi kwangan. Yang nih sy mmg risau gila. Bak kata mak, " akak nih macamana dh keja esok. Duet elaun asyik abeh jeh. X pandai urus kewangan langsung". Tapi kan mak, akak bukan kaki shopping, bukan kaki clubbing, bukan kaki joli sana sini. Akak abiskan duet tang makan dan mmg byk berjalan2 makan angin ngan kawan2 lah. hehe. Almaklumlah, anak jati Selangor dapat duk kat Kedah, rugi kut kalau x jalan g mana2 kat area utara nih. Sory ye mak ku sayang :)

Haih..baru ku sedar yang entry malam nih dah menjadi sgt2 serius. hoho.
Ape2 hal pon jodoh dan pertemuan tu kan di tangan tuhan yakni ALLAH S.W.T
Kita hanya mampu merancang dan berdoa serta bertawakal.

Okeh cik Fatah tersayang, soalan cepu emas buat kamu.
BILEKAH AGAK2NYA ROMBONGAN MEMINANG KAMU NAK SAMPAI KG.ENDAH EH? HEHE..

Ps : Buat stalker2 sekalian, korg jgnlah fikir saya buat entry nih sbb saya dh nak kawen. Lambat lagi kut. Tunggu cik abg Fatah saya kumpul duet cukup2 dulu. Sekiann

3 beautiful judges:

NuR 'aQiLaH said...

nak kawennnnnnnnnnnnnnnnn jugak huhu =.="

aimazaki said...

hehe..ske2 ble fad ckp isu kwen..
ema doakan fad ng fatah cpt2 naik pelamin ye..
mg dpmudahkan sgala urusan dlm hub korg..ameen..
to cik fatah~jaga fad ema..(best2 je pesan memesan..hehe)

luvYOU said...

qilah ~ jum kawen same2 nak? hehe ^_^

aima ~ thanx very much ye aima :)
utk aima pon mcm tuh jugak. Moga aima selama2nya akan bhagia menjadi zaujah kesayangan dokter yean >_<~..huhu. Moga aima dikurniakan anak2 serta penghubung keturunan yang baik, yg soleh dan solehah. insyaALLAH. Fadh pon syg aima tau :)

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...