Sunday, March 27, 2011

Hati Kaum Hawa

Sy telah join satu discussion entry from a blog

Klik pd banner utk terus ke blog
Kamu kena tahu, hati perempuan ni lain..

Kadang-kadang apa yang dia cakap tu tak sama  seperti apa yang dia rasa.Tapi dia nak kita faham tanpa dia perlu memberitahu. Memang tak masuk akal, tapi itu la perempuan.

Ahahaha..apa kata kaum hawa sekalian? Betul ke camtu? Apa pula pandangan kaum Adam? Kalau ada yang dah berpengalaman jadi ayah dan ibu tu, kongsi la..hihi..Nak join tak?


Petikan di atas nih boleh didapati dr blog OnceiTalk

Kenapa sy nak join discussion nih walaupun sy tak kawen lagi? (takpe kan tuan belog sy nk join nih?)
Sebabnya sy selalu mengalami masalah yg SAMA seperti dalam petikan di atas. Apa yang sy ckp MEMANG tak sama dgn apa yg sy rasa.

Sebabnya apa?

1) Sy terpaksa jaga hati org-org sekeliling yg sy sayang. Demi menjaga hati, so apa yg sy cakap tak sama dgn apa yg sy rasa.

Cthnya : Bila sy bergaduh dgn BF, at the end sy yg akan slow down and sanggup makan hati demi nak jaga hati dia. And dia tanya sy OK tak? Konfem sy akan jawab OK. Tp actually sy tak okeh and sy mmg sgt-sgt sedih. Demi taknak panjangkan cerita and buat dia terluka, sy bgtahulah sy OK.

2) Selalunya sy akan jadikan pasangan sy tempat utk mengadu dan beri pendapat mengenai sesuatu perkara yg jadi pd sy. And bila pendapat tuh bukan pendapat yang baik, sy tetap akan kata baik demi utk taknak dia kecik hati.

Cthnya : Sy tanya dia ape yg boleh sy buat jika sy ada selisih faham dgn kwn sepejabat? And dia minta sy supaya buat tak endah saja dgn kwn sy tuh sampai dia sedar yg itu kesalahan dia. Walaupun bukan pendapat terbaik, tp sy akan tetap angguk setuju dgn apa yg dia bgtahu. Supaya atleast dia tak merasa kecik hati sy tolak pendapatnya.

3) Setiap kata-kata perempuan selalunya mempunyai double meaning

Cthnya : a) "You, you tak lapar ke?" 
                   Meaning : I lapar nih, jomlah pegi makan.
             b) "You, cantik kan bunga tuh?" 
                   Meaning : Belikanlah utk I youuu..sekuntum pun jadilahh..
             c) "Fine" 
                  Meaning : Not fine. Please understand that Im not agree with that.
             d) "Lawa kan girl tuh" 
                  Meaning : Mata kau gatal! Kau pandang2 dia tuh, lawa sgt ke dia? Better kau ckp aku lagi lawa.
                                 Or else mmg aku akan merajuk...
             e) "You, ex you sure baik kan?" 
                  Meaning : Better you ckp I nih lg baik dr dia kalau you tanak tgk I merajuk"
             f) "I lebih selesa berkawan dgn you" 
                 Meaning : I tanak you jadi BF I okeh. You tu tak menepati ciri-ciri BF yg I suka.
             g) "Byknye keje nak wat kat umahhh bangggggg!"
                  Meaning : Sy letihlah bang. Abg please ckp abg sudi tlg sy okeh? okeh?
             h) "OK"
                  Mempunyai sgt byk meaning 
                  1) I sedih
                  2) I pasrah ajelah. Terpulanglah pd you utk buat keputusan
                  3) Im not OK! Please lah faham perasaan I nih.
                  4) Rase nak menangis. Check out my eyes please, airmata dah bergenang nih
                  5) Im hurt
                  6) Fine....malas nak bertekak dgn you

Itu shj kut pendapat dr sy.
Byk juga terbuku di hati, tp tatau macamana nak olah dlm ayat.

Apa-apapun perempuan nih hatinya kuat. Walaupun kami diklasifikasikan sbg makhluk Allah yg plg kuat menangis, tp kami mempunyai jiwa yang lebih kental berbanding lelaki. Kami lebih rela menyimpan kesemua kesedihan dlm hati, menyembunyikan kelukaan dalam jiwa, simpan dalam-dalam semua sengsara berbanding utk melihat org-org yg kami sayang TERLUKA.
Biar kami yang terluka, tp bukan org yg kami sayang. :')
Itulah namanya PENGORBANAN.

PS : Fatah, please read *blushing :)

4 beautiful judges:

Zalin said...

wahh..terima kasih atas perkongsian ni. nice2..

.:: yUki a.k.a f@Ra ::. said...

nice2..mmg btol pon..kite pompuan mmg cmtu!hehe

kakyong said...

masa bercinta orang perempuan memang suka berkias2.. tp dah kawin, cakao direct jer... :p

apa2 pun, sifat semulajadi org perempuan yg kdg2 buleh jadi beban di jiwa ' menjaga hati semua org yg ada disekeliling hidup dia"


jemput singgah ke kakyong.com

cik CT said...

ini sgt2 btol...i likee

The togetherness

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...